Neuvostoliitto

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 9. tammikuuta 2006 kello 22.19 käyttäjän Kyzyl (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Союз Советских Социалистических Республик
Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik
lippu vaakuna
Motto: Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
Kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen!
Viralliset kielet Virallista kieltä ei ollut, mutta käytännössä se oli venäjä
Pääkaupunki Moskova
Pinta-ala
 – yhteensä
 – vettä
Sijalla 1 ennen hajoamista
22 402 200 km²
?
Väkiluku (1991)
 – yhteensä
 – väestötiheys
Sijalla 3 ennen hajoamista
293 047 571
13,8 / km²
Valuutta Rupla (RUB)
Aikavyöhyke UTC+2...+13
Itsenäisyys
– julistautui
– tunnustettu

– hajoaminen
 
30. joulukuuta 1922
24. helmikuuta 1924 (Yhdistynyt kuningaskunta)
26. joulukuuta 1991
Kansallislaulu Kansainvälinen (1922–1944)
Neuvostoliiton hymni (1944–1991)
Internet-verkkotunnus .su
Kansainvälinen
suuntanumero
+7

Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto (СССР Ru-CCCP.ogg kuuntele ääntämys (ohje); SNTL) oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (bolševikkien) hallitsema valtio, joka oli olemassa vuosina 19221991. Neuvostoliitto oli purkautuessaan 1991 pinta-alaltaan maailman suurin valtio (22,4 miljoonaa neliökilometriä) ja väkiluvultaan kolmanneksi suurin (noin 300 miljoonaa asukasta).

Pääkaupunki oli Moskova. Neuvostoliiton neuvostotasavaltojen määrä vaihteli sen historian aikana. Purkautuessaan Neuvostoliiton muodostivat viisitoista sosialistista neuvostotasavaltaan, mitkä julistautuivat itsenäisiksi muodostaen yhteistyöelimekseen IVY, itsenäisten valtioiden yhteisön hoitamaan Neuvostoliitolle kuuluneita yhteisiä asioitaan. Neuvostoliiton kansainvälisoikeudelliseksi seuraajavaltioksi tuli suurin neuvostotasavalloista, Venäjän sosialistinen federaatio, mikä muuttui Venäjän federaatioksi, liittotasavallaksi, vuoden 1993 perustuslailla, mikä äänestettiin voimaan kansanäänestyksessä yksinkertaisella enemmistöllä.

Neuvostoliiton osista Ukrainan ja Valko-Venäjän sosialistiset neuvostotasavallat kuuluivat myös YK:iin. Näistä poiketen oli kolmas YK:n jäsen, Neuvostoliitto, lisäksi myös YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.

Historia

Aika ennen Neuvostoliittoa

Sosiaaliset levottomuudet, kyllästyneisyys autoritaariseen keisarin hallintoon, ensimmäisen maailmansodan aiheuttama taisteluväsymys ja jo pitkään kytenyt vallankumouksellisuus johti viimein 1917 Keisarillisen Venäjän luhistumiseen. Vallan otti ensin lähinnä duuman johtama väliaikaishallitus, joka kuitenkin kaatui vuoden sisällä bolševistisen puolueen ottaessa hallitsevan aseman johtajansa Vladimir Iljitš Leninin johdolla. 7. marraskuuta 1917 vallankaappauksella alkanut Lokakuun vallankumouksen nimellä tunnettu tapahtumasarja johti sisällissotaan, jossa vastakkaisina pääosapuolina olivat sosialistiset punaiset ja (vastavallankumoukselliset), ulkovaltojen tukemat valkoiset.

Venäjän hajotessa lisäksi niin erillisiksi sotilashallitusten johtamiksi valkoisiksi armeijoiksi jakautuneet valkoiset ja heidän tapaansa Venäjän yhtenäisyydestä periaatteessa kiinni pitävät punaiset taistelivat lisäksi vielä itsenäistymään pyrkivien Venäjän keisarikunnan entisten osien kansallismielisiä vastaan. Esimerkiksi Ukrainassa oli viisi sotivaa osapuolta: Ukrainan kansantasavalta liitossa Puolan kanssa, Länsi-Ukrainan kansantasavalta Puolaakin vastaan pyrkien liittoutumaan Ukrainan kansantasavallan kanssa, Harkovan punainen moskovalaismielinen hallitus sekä valkoinen Venäjän yhteinäisyydestä ja jakamattomuudesta monarkistiseen tapaan kiinni pitävä ranskalaisten ja brittiläisten tukema Etelä-Venäjän armeija sekä Manhon anarkistit.

Sisällissota päättyi työväen ja talonpoikien puna-armeijan voittoon, minkä jälkeen olot rauhoittuivat niin paljon, että Neuvosto-Venäjästä oli mahdollista perustaa vuoden 1922 perustuslailla, ns. Leninin perustuslailla, uusi valtio, Neuvostoliitto.

Vuoden 1917 tapahtumien yhteydessä ja niiden jälkeen Puola, Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Ukraina itsenäistyivät kapinana jatkuvan vallankaappausyrityksen tehneiden bolševikkien tunnustamina Venäjän väliaikaisen hallituksen johtamasta maaliskuussa 1917 keisarikunnasta muodostuneesta Venäjän tasavallasta.

Kansankomissaarit tunnustivat Saksan, Itävalta-Unkarin ja Bulgarian kanssa 3.3.1918 tehdyllä Brest-Litovskin rauhansopimuksella Ukrainan itsenäisyyden. Vallankumouksen jälkeen Venäjää Neuvosto-Venäjänä hallitsi bolševikkipuolue, mikä muutti nimensä kommunistiseksi maaliskuussa 1918.

Neuvostoliiton perustaminen

Venäjä, Ukraina, Valko-Venäjä ja Transkaukasian neuvostotasavallat yhdistyivät 30. joulukuuta 1922 Neuvostoliitoksi, josta tuli maailman ensimmäinen kommunismiin pyrkivä sosialistinen valtio. Vuonna 1925 mukaan liittyivät Turkmenistan ja Uzbekistan ja vuonna 1929 Tadžikistan.

Samana vuonna valmistui myös Stalinin hoviohjaaja Sergei Eisensteinin ohjaama, Neuvostoliiton kansalliselokuva, tositapahtumiin perustuva Panssarilaiva Potemkin. Elokuvalla oli suuri merkitys osittain lukutaidottomassa maassa. Leninin mukaan elokuva oli neuvostoyhteiskunnan tärkein taidemuoto.

Sisällisodan aikaisen sotakommunismin jälkeen hallitus alkoi sallia yksityisyritteliäisyyttä kansallistetun teollisuuden rinnalla. Satojen takavarikointi maaseuduilla korvattiin verolla. Uuden talouspolitiikan (NEP) aikana Neuvostoliitto nousi maailman suurimmaksi viljan tuottajaksi. Teollisuustuotannon kehittymättömyys johti kuitenkin vakavaan inflaatioon ja markkinaspekulointiin, josta seurasi ruuan puutetta kaupungeissa.

Leninin kuoleman jälkeinen valtakamppailu ja Stalinin diktatuuri

Leninin kuoleman jälkeen 1924 puolueessa käytiin valtataistelu Lev Trotski, Nikolai Buharinin ja Josif Stalinin välillä. Trotskin vasemmisto-opposition kanta oli internationalistisempi ja tähtäsi jatkuvan vallankumouksen periaatteen mukaisesti keskeytymättömään vallankumousten sarjaan muissa maissa, kun taas Stalin oli valmiimpi etenemään Buharinin "Sosialismia yhdessä maassa" -periaatteen mukaan, mikä sisälsi käytännössä stalinistisen raskaan teollistamisohjelman sekä sen rahoittamiseksi maatalouden kollektivisoinnin sovhooseiksi ja kolhooseiksi.

Vasemmisto-oppositio oli vastustanut NEPiä ideologisista ja käytännön syistä, kun taas Buharinin maltillisemmat tukivat NEPiä. Stalin liittoutui alussa Buharinin kannattajien kanssa ja voitti Trotskin, hänen karkotuksensa jälkeen hän kääntyi kuitenkin maltillisia vastaan ottaakseen vallan puolueessa ja hallinnossa. Buharin teloitettiin osana Stalinin puhdistuksia 1938. Trotski pakeni maasta aluksi Turkkiin, ja sitten Meksikoon, jossa hänet murhattiin 1940.

Stalinin johdolla teollisesti kehittämätöntä Neuvostoliittoa lähdettiin modernisoimaan stalinismin kautta. Vaurastunut talonpoikaluokka, kulakit saivat kokea vainon. Taloudessa markkinat korvattiin keskusjohtoisella kansantalouden viisivuotissuunnittelulla.

Yksityiset viljelijät pakotettiin takavarikoivilla veroilla ja fyyisellä painostamisella kolhooseihin tai jopa sovhooseihin ja näin maatalous kollektivisoitiin. Drastiset uudistustoimet maataloudessa ja teollisuudessa vauhdittivat teollistumista ja sen edellyttämää kaupungistumista, mutta samalla ne aiheuttivat suuria nälänhätiä etenkin keski-Venäjällä ja Ukrainassa.

Stalin voimisti Neuvostoliiton totalitarismia voimistamalla valtiollista poliisia (GPU, OGPU ja NKVD). 1930-luvulla Stalin toteutti puhdistukset, joissa lähes koko entinen johtajakaarti syrjäytettiin ja teloitettiin. Tästä lähtenyt terrori johti laajoihin vangitsemisiin, joiden aikana miljoonia, joidenkin lukujen mukaan kymmeniä miljoonia ihmisiä lähetettiin vankileirien saaristoon (GULAG), likvidoitiin tai yksinkertaisesti katosi. Huolimatta tästä, Neuvostoliitto kehittyi sotaa edeltävinä vuosina voimakkaaksi teollisuusmahdiksi.

Toinen maailmansota

Pääartikkeli: Toinen maailmansota

23. elokuuta 1939 toistensa päävastustajilta Espanjan sisällissodasta alkaen Neuvostoliitto ja Adolf Hitlerin johtama Saksa yllättäen solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen, ja salaisesti jakoivat Itä-Euroopan keskenään etupiireihin. Maat jakoivat keskenään Puolan, jonne ne olivat hyökänneet syyskuussa 1939.

Talvella 1939–1940 Neuvostoliitto kävi Suomea vastaan talvisodan. Sodan aloittamisen vuoksi Neuvostoliitto erotettiin Kansainliitosta. Sota alkoi Suomen hallituksen kieltäydyttyä Neuvostoliiton aluevaatimuksista ja neuvottelujen katkettua. Neuvostoliiton vaatimusten perusteena oli väite Leningradin turvavyöhykkeen laajentaminen ja Suomenlahden purjehduskelpoisuuden varmistaminen ja sotilastukikohta Hangossa.

Tiedosto:Red army soldiers raising the soviet flag on the roof of the reichstag berlin germany.jpg
Neuvostoliiton Puna-armeijan sotilaita Berliinissä natsi-Saksan miehityksen jälkeen.

22. kesäkuuta 1941 Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Sen eteneminen pysähtyi ensimmäisenä talvena näköetäisyydelle Moskovasta. Sodan kulku kääntyi seuraavana talvena Stalingradissa ja Kurskissa 1943. Neuvostoliitto onnistui voittamaan vain tekemällä suuria uhrauksia, ja menetti enemmän ihmishenkiä kuin mikään toinen maa sodassa. Sodan jälkeen joutuivat karkoitetuiksi mm. Volgan saksalaiset, tšetšeenit ja useat muut kansallisuudet, joita syytettiin yhteistyöstä saksalaisten kanssa. Maailmansodan ja erityisesti ydinaseen kehittämisen jälkeen (1949) Stalinin Neuvostoliitto oli kohonnut toiseksi maailman supervalloista. Itä-Euroopan maat olivat nyt Neuvostoliiton valtapiirissä, ja niihin luotiin sosialistinen järjestelmä. Myös sosialistinen Kiina oli Neuvostoliiton läheinen liittolainen ennen maiden välirikkoa.

Kylmä sota

Pääartikkeli: Kylmä sota

Stalinin kuoltua 1953 seuranneen valtataistelun voittajaksi nousi Nikita Hruštšov, joka aloitti yhteiskunnassa voimakkaat destalinisaatiotoimet ja purki GULAG-järjestelmää. Ennen Hruštšovia Neuvostoliiton johtajana toimi Georgi Malenkov kahden vuoden ajan.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kamppailivat hegemonia-asemasta kylmän sodan aikana. Taistelua käytiin useiden ns. proxy-sotien välityksellä, eli osapuolten kanssa liittoutuneet tahot kävivät sotaa keskenään, suurvaltojen tukiessa kumpikin omaa leiriään. Suoraa sotaa ei kuitenkaan koskaan käyty, johtuen mahdollisesti molempien kookkaista ydinasereserveistä.

Neuvostoliiton hajoaminen

1980-luvun alussa iäkkäät puoluejohtajat vaihtuivat toinen toisensa jälkeen. Leonid Brežneviä seurasivat Juri Andropov ja Konstantin Tšernenko. Maaliskuussa 1985 Mihail Gorbatšovista tuli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri, mikä oli maan merkittävin tehtävä, koska maata johti käytännössä puolueen poliittinen toimikunta, politbyro. Muodollisesti Neuvostoliiton valtionpäämies oli korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtaja eli neuvostokansanedustuslaitoksen puhemies. Kansanedustuslaitoksella ei ollut itsenäistä tehtävää, koska puolue laati hyväksyttävät esitykset yksipuoluejärjestelmässä. Myös ministerineuvoston puheenjohtajalla, pääministerillä, oli parlamentarismia vähäisempi merkitys.

Kun Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan vuonna 1986 esitti hyvin suuren, yli 320 miljardin dollarin puolustusbudjetin, jolla USA pyrki luomaan ydinaseiden torjuntajärjestelmän ja saamaan sotilaallisesti etulyöntiaseman Neuvostoliittoon nähden. Tämä heilautti kylmän sodan tasapainoa.

Samanaikaisesti Gorbatšov aloitti uudistuspolitiikan, joka tuli tunnetuksi nimillä "perestroika" (uudistuspolitiikka) ja "glasnost" (avoimuus). Neuvostoliiton poliittinen ilmapiiri vapautui ja talouselämän Brežnevin kaudella harjoitettua tiukkaa talouden suunnitelmallisuutta höllennettiin. Sen sijaan, että uudistukset olisivat parantaneet romahduspisteeseen asti rasitettua tilannetta, ne vain lisäsivät järjestelmän epävakautta. Vanhoilliset ja uudistusmieliset piirit ottivat rajusti yhteen, ja ääripäiden välillä tasapainoillut Gorbatšov joutui vaikeuksiin yrittäessään hallita liikkeellelaittamaansa prosessia.

Vuonna 1989 uudistuksia vaativat poliitikot voittivat kansanedustajien vaaleissa. Kaivostyöläiset menivät lakkoon. Eri puolilla Neuvostoliittoa syntyi kansallisuuksien välisiä kiistoja. Suhteettoman suuren sotilassektorin rasittama, suunnitelmallisuudesta osittain vapautettu talous ajautui syvään kriisiin. Berliinin muuri murtui.

Vuonna 1990 Moskovassa oli 200 000 ihmisen mielenosoitus, joka osoitti mieltään uudistusten puolesta. Liettuan, Latvian ja Viron parlamentit äänestivät itsenäisiksi julistautumisen puolesta.

Heinäkuussa 1991 Boris Jeltsin valittiin Venäjän presidentiksi. Elokuussa vanhoilliset yrittivät kaapata vallan, mutta yritys epäonnistui ja pönkitti Jeltsinin valtaa entisestään. Lokakuussa Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan johtajat päättivät Neuvostoliiton lakkauttamisesta. Tilalle perustettiin löyhä liitto nimeltään Itsenäisten valtioiden yhteisö. Neuvostoliiton paikka YK:n turvallisuusneuvostossa siirtyi Venäjälle 24. joulukuuta. Seuraavana päivänä Gorbatšov erosi ja 26. joulukuuta Neuvostoliitto virallisesti lakkasi olemasta.

Hajoamisen jälkeen

Neuvostoliiton kaikki neuvostotasavallat itsenäistyivät vuosien 1990-1991 aikana. Hajoamisen jälkeen kaikki neuvostotasavallat ovat kehittyneet omiin suuntiinsa itsenäisinä valtioina. Useat entiset neuvostotasavallat liittyivät vuonna 2004 NATO-sotilasjärjestöön.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Kylmän sodan aikainen vastustaja, Yhdysvallat on kehittynyt yksiselitteiseksi maailmanmahdiksi. Yhdysvallat on tullut taloudellisesti, poliittisesti, sotilaallisesti, tieteellisesti, teknologisesti ja kulttuurisesti maailman tärkeimmäksi vaikuttajaksi.

Neuvostoliiton perintö

Neuvostoliitto oli kaikkien aikojen suurin sosialistinen valtio. Varsinkin Venäjän köyhälistössä elää tämän tästä toivo uuden Neuvostoliiton perustamisesta ja sosialismin paluusta. Neuvostoliiton perintö on levinnyt myös ympäri maailman. Neuvostoliitto on edelleen ajankohtainen puheenaihe maailmanpolitiikassa, vaikkei valtiota ole ollut olemassa enää lähes 15 vuoteen. Myös kommunismissa Neuvostoliitto on edelleen vahvasti esillä.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen maailman sosialismi on heikentynyt; ennen Neuvostoliiton hajoamista, vuonna 1989 Berliinin muuri purettiin ja vuonna 1990 Saksan demokraattinen tasavalta liitettiin Saksan liittotasavaltaan. Jugoslavia hajosi vuonna 1991. Nykyisin maailman merkittävin sosialistinen valtio on Kiinan kansantasavalta. Muita tunnettuja sosialistisia valtioita ovat muun muassa Pohjois-Korea ja Kuuba.

Politiikka

Tiedosto:Ussr cpsu congress.jpg
Neuvostoliiton kommunistisen puolueen kongressi.

Neuvostoliitto oli sosialistinen valtio. Maan ainoa puolue oli Neuvostoliiton kommunistinen puolue (NKP), joka perustettiin vuonna 1922 Neuvostoliiton perustamisen yhteydessä. Puolue lakkautettiin 24. elokuuta 1991. Samana päivänä Venäjä ja Ukraina itsenäistyivät. Neuvostoliitto jatkoi olemassaoloaan nimellisessä muodossa muutamien kuukausien ajan. Virallisesti Neuvostoliitto lakkasi olemasta 26. joulukuuta, vaikkei tuolloin Neuvostoliitolla ollut enää maantieteellistä sijaintia.

Neuvostoliiton ylin valta oli NKP:n päämiehellä, eli keskuskomitean pääsihteerillä, josta käytettiin yleisesti nimitystä Neuvostoliiton johtaja.
Neuvostoliitossa oli myös presidentin asema, jonka valtaoikeudet olivat NKP:n keskuskomitean pääsihteerin oikeuksia pienemmät. Presidentiksi nimitettiin 19171938 neuvostokongressin toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtajaa, vuodesta 1938 korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtajaa. Varsinainen presidentin virka otettiin Neuvostoliitossa käyttöön vasta toukokuussa 1989.

Varsovan liitto

Pääartikkeli: Varsovan liitto
Varsovan liiton jäsenmaat.

Varsovan liitto perustettiin vuonna 1955 Neuvostoliiton johdolla NATOn vastaiseksi sotilasliitoksi. Liittosopimuksen allekirjoittivat Albania, Bulgaria, Itä-Saksa, Neuvostoliitto, Puola, Romania, Tšekkoslovakia ja Unkari. Jugoslaviaa lukuun ottamatta kaikki itäblokin maat olivat osallisina. Sotilasliiton jäsenet sitoutuivat tarvittaessa puolustamaan toisiaan, jos yksi tai useampi jäsenvaltio joutui hyökkäyksen kohteeksi. Varsovan liittoa johdettiin Moskovasta ja sitä tukemassa olivat osallistujamaissa olleet neuvostojoukot. Nämä joukot olivat olleet maissa jo toisen maailmansodan päättymisestä asti miehitysjoukkoina. Neuvostoliitto huolehti myös jäsenmaiden armeijoiden varustamisesta.
Vuonna 1956 Unkari yritti julistautua irti liittosopimuksesta Unkarin kansannousun yhteydessä, mutta neuvostojoukot miehittivät maan, kukistivat kansannousun ja pakottivat Unkarin pysymään sotilasliiton jäsenenä. Vuonna 1968 Varsovan liiton joukot tukahduttivat Tšekkoslovakiassa syntyneen demokratisoitumisprosessin (Prahan kevät) lähettämällä miehitysjoukkoja. Tšekkoslovakian miehitys sai Albanian vetäytymään Varsovan liiton jäsenyydestä. Vuonna 1989 kommunististen hallintojen sortuessa Itä-Euroopassa sotilasliiton merkitys väheni muodolliseksi, kunnes viimein kesäkuussa 1991 organisaatio lakkautettiin virallisesti. Neuvostoliitto hajosi saman vuoden aikana.

Maantiede

Neuvostoliiton suurimpia kaupunkeja olivat:


Neuvostoliiton hallinnollinen jako

Neuvostoliiton tasavaltojen rajat













Alue km2 1 000 as (1971) Pääkaupunki
1. Venäjän federatiivinen sosialistinen neuvostotasavalta 17 075 400 130 700 Moskova
Baškiirien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 143 600 3 800 Ufa
Burjaattien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 351 300 800 Ulan-Ude
Dagestanin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 50 300 1 400 Mahatškala
Jakuuttien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 3 103 200 600 Jakutsk
Kabardiinien ja balkaarien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 12 500 600 Naltšik
Kalmukkien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 75 900 300 Elista
Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 172 000 700 Petroskoi
Komin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 415 900 960 Syktyvkar
Marin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 23 200 700 Joškar-Ola
Mordvalaisten autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 26 200 1 000 Saransk
Pohjois-Ossetian autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 8 000 550 Ordžonikidze
Tataarien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 68 000 3 100 Kazan
Tšetšenien ja ingušien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 19 300 1 100 Groznyi
Tšuvassien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 18 300 1 200 Tšeboksary
Tuvan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 170 500 200 Kyzyl
Udmurtien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 42 100 1 400 Iževsk
Adygein autonominen alue 7 600 400 Maikop
Hakassien autonominen alue 61 900 450 Abakan
Juutalaisten autonominen alue 36 000 170 Birobidžan
Karatšaiden ja tšerkessien autonominen alue 14 100 350 Tšerkessk
Vuoristo-Altain autonominen alue 92 600 170 Gorno-Altaisk
Burjaattien Aginskin kansallinen piiri 19 900 60 Aginskoje
Burjaattien Ust-Ordynskin kansallinen piiri 22 100 150 Ust-Ordynsk
Hanty-Mansin kansallinen piiri 523 100 270 Hanty-Mansiisk
Jamalo-nenetsien kansallinen piiri 750 300 75 Salehard
Komi-permjakkien kansallinen piiri 32 900 220 Kudymkar
Korjakkien kansallinen piiri 301 500 40 Palana
Nenetsien kansallinen piiri 176 700 37 Narjan-Mar
Taimyrin kansallinen piiri 862 100 37 Dudinka
Tšuktsien kansallinen piiri 737 700 97 Anadyr
2. Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta 604 000 47 500 Kiova
3. Kazahstanin sosialistinen neuvostotasavalta 2 715 000 13 100 Alma-Ata
4. Uzbekistanin sosialistinen neuvostotasavalta 450 000 12 300 Taškent
Karakalpakkien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 165 600 700 Nukus
5. Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta 207 600 9 100 Minsk
6. Azerbaidžanin sosialistinen neuvostotasavalta 87 000 5 200 Baku
Nahitševanin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 5 500 299 Nahitševan
7. Gruusian sosialistinen neuvostotasavalta 69 700 4 700 Tbilisi
Abhazijan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 8 600 500 Suhumi
Adžarijan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 3 000 300 Batumi
Etelä-Ossetian autonominen alue 3 900 100 Tshinvali
8. Moldavian sosialistinen neuvostotasavalta 33 700 3 600 Kišinjov
9. Liettuan sosialistinen neuvostotasavalta 65 200 3 200 Vilna
10. Kirgiisien sosialistinen neuvostotasavalta 198 500 3 000 Frunze
11. Tadžikistanin sosialistinen neuvostotasavalta 142 500 3 000 Dušambe
Vuoristo Badahšanin autonominen alue 63 700 100 Horok
12. Armenian sosialistinen neuvostotasavalta 29 899 2 500 Jerevan
13. Latvian sosialistinen neuvostotasavalta 63 700 2 400 Riika
14. Turkmenistanin sosialistinen neuvostotasavalta 488 700 2 200 Ašhabad
15. Eestin sosialistinen neuvostotasavalta 45 100 1 400 Tallinna

Talous

Neuvostoliiton talouselämä oli täysin kollektivoitu. Yksityisillä ei ollut oikeutta omistaa tuotantovälineitä eikä maata. Ainoa sallittu yksityisyritteliäisyyden muoto oli kolhoosikaisten harjoittama omien (valtiolta vuokrattujen) palstojen viljely ja tuotteiden myynti. Talouselämää johdettiin keskitetyn suunnitelman mukaan, joka jätti yksittäisille tuotantoyksiköille hieman itsenäistä päätäntävaltaa. Valtion suunnitteluelin Gosplan määritteli viisivuotiskausittain kansantalouden määrälliset ja laadulliset tavoitteet eli normit. Nämä tavoitteet jaettiin sekä alueellisesti (neuvostotasavalloille) että toimialoittain ja aina kullekin tehtaalle tai muulle tuotantoyksikölle saakka.

Väestö

Neuvostoliiton väkiluvun kehitys vuosien 1961-1991 aikana.

Neuvostoliitto oli väkiluvultaan maailman kolmanneksi suurin valtio. Suurimmat asuinalueet olivat etenkin länsi- ja eteläosat. Pohjois- ja itäosat olivat harvempaan asuttuja. Ennen hajoamistaan Neuvostoliitossa asui lähes 300 miljoonaa ihmistä ja se oli väkiluvultaan maailman kolmanneksi suurin valtio. Neuvostoliiton väestöstä suurin osa oli venäläisiä. Muuta kansallisryhmiä olivat tataarit, ukrainalaiset, baškiirit, tšuvassit, mordvalaiset, valkovenäläiset, baltialaiset, armenialaiset, avaarit, tšetšeenit, saksalaiset, juutalaiset, kazakit, marit ja udmurtit.

Kulttuuri

Tiedosto:Yuon New Planet 1921.jpg
Bolševikkien vallankumouksen jälkeisinä vuosina taiteilijat osallistuivat innokkaasti yhteiskunnan uudistamiseen. Konstantin Yuonin maalaus Uusi planeetta, 1921.

Neuvostoliitto peri Venäjän kulttuurin sen ollessa kiihkeässä, kaikki kulttuurin alat läpäisseessä 1900 -luvun alun luomistilassa. Vallankumouksen jälkeisinä vuosina taiteilijat osallistuivat innokkaasti yhteiskunnan uudistustyöhön. Bolševikkijohtajat eivät kuitenkaan arvostaneet modernistista avantgarde-taidetta ja sen aika loppui viimeistään 1930-luvun alussa, kun sosialistisesta realismista tuli ainoa virallisesti hyväksytty taiteen suuntaus. Samalla kommunistipuolueen ohjaamat eri alojen taiteilijaliitot määrättiin sääntelemään taide-elämää.

Neuvostoliiton kulttuuri muodostui eri neuvostotasavaltojen kulttuureista. Musiikin puolella Neuvostoliitto oli kehittynyt etenkin kansanmusiikin suuntaan. Sekä kirjallisuus että teatteri olivat Neuvostoliitossa suosittuja kulttuurimuotoja. Neuvostoliittolainen musiikki menestyi myös maan rajojen ulkopuolella.

Tiedosto:Partisans at Grutas Park.jpg
Sosialistista realismia Neuvostoajan veistospuistossa Liettuassa. Veistos esittää partisaaneja.

Sosialistisen realismin periatteita määrättiin noudatettavaksi myös Neuvostoliiton liittolaismaissa. Niissä noudatettiin kuitenkin vapaampaa taidepolitiikkaa kuin Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopan sosialististen maiden taiteessa henkilöpalvonta ja puoluesidonnaisuus näkyi voimakkaimmillaan vuosien 1945-1953 välisenä aikana.

Stalinin kuoleman jälkeen Neuvostoliiton kulttuurielämä koki lyhyen vapaamman jakson, kunnes Nikita Hruštšovin valtakauden jälkeen kulttuurielämä alkoi taas jähmettyä. Länsimaisen taiteen ollessa kiellettyä Neuvostoliitossa syntyi varsin laajalle levinneitä, vaikkakin epäyhtenäisiä ns. epävirallisen taiteen suuntauksia. Näillä ei ollut kuitenkaan menestymisen mahdollisuuksia, koska toisinajattelijat eivät saaneet julkaista taidettaan. Joistakin toisinajattelijoista, kuten kirjailija Alexander Solzenizynistä ja taiteilija Ilya Kabakovista tuli maailmankuuluja Mihail Gorbatšovin hallintoaikana 1980 -luvulla, kun kommunistit myönsivät enemmän vapauksia taiteilijoille. Sosialistinen realismi kesti kuitenkin Neuvostoliiton hajoamiseen 1991 asti kulttuurin virallisena sääntelyjärjestelmänä.

Tänään Neuvostoliiton taiteen ja kulttuurin perintöä arvioidaan uudella tavalla, kun myös sosialismin aikana kielletyt kulttuurin alat huomioidaan. Sosialistiseen taideperintöön voi tustustua vaikkapa Neuvostoajan veistospuistossa Liettuassa.

Neuvostoliiton johtajat

Muodollisesti Neuvostoliittoa johti presidentti. Poliittista valtaa presidentillä ei ollut. Ylin valta oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen päämiehellä, eli keskuskomitean pääsihteerillä, josta käytettiin yleisesti nimitystä Neuvostoliiton johtaja. Vasta Neuvostoliiton kommunistisen puolueen rakoillessa Gorbatšovin aikana perustettiin varsinainen valtiollinen neuvostoparlamentista tai Neuvostoliiton kommunistisesta puolueesta suoraan riippumaton toimeenpanovaltaa edustava presidentin virka.

Katso myös: Luettelo Neuvostoliiton johtajista

Mihail GorbatsovMihail GorbatsovKonstantin TsernenkoKonstantin TsernenkoJuri AndropovJuri AndropovLeonid BreznevNikita HrustsevGeorgi MalenkovGeorgi MalenkovStalin

Presidentit

Pääartikkeli: Neuvostoliiton valtionpäämies

Neuvostoliitossa oli myös presidentin virka, joka oli valtion virallinen valtionpäämies. Poliittista valtaa presidentillä ei ollut. Presidentiksi nimitettiin 19171938 neuvostokongressin toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtajaa, vuodesta 1938 korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtajaa. Varsinainen presidentin virka otettiin Neuvostoliitossa käyttöön vasta toukokuussa 1989, jolloin Neuvostoliiton presidentti ja johtaja olivat sama henkilö.

Merkittävimmät luonnonvarat

Merkittävimmät vientituotteet

Juhlapäivät

Päivämäärä Suomalainen nimi Paikallinen nimi Huomautuksia
1. tammikuuta Uudenvuodenpäivä
7. tammikuuta Joulupäivä
23. helmikuuta Puna-armeijan päivä
8. maaliskuuta Naisten päivä
Huhtikuu (siirtyvä) Pääsiäinen
12. toukokuuta Kosmonauttien päivä
1. toukokuuta Vappu
9. toukokuuta Voitonpäivä
7. lokakuuta Perustuslain päivä
7. marraskuuta Lokakuun vallankumouksen päivä

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neuvostoliitto.