Neuvostoliitto

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 6. maaliskuuta 2006 kello 13.55 käyttäjän Joonasl (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Союз Советских Социалистических Республик
Sojuz Sovetskih Sotsialistitšeskih Respublik
lippu vaakuna
Motto: Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
Kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen!
Valtiomuoto liittovaltio
Viralliset kielet Virallista kieltä ei ollut, mutta käytännössä se oli venäjä
Pääkaupunki Moskova
Pinta-ala
 – yhteensä
 – vettä
Sijalla 1 ennen hajoamista
22 402 200 km²
?
Väkiluku (1991)
 – yhteensä
 – väestötiheys
Sijalla 3 ennen hajoamista
293 047 571
13,8 / km²
Valuutta Rupla (RUB)
Aikavyöhyke UTC+2...+13
Itsenäisyys
– julistautui
– tunnustettu

– hajoaminen
 
30. joulukuuta 1922
24. helmikuuta 1924 (Yhdistynyt kuningaskunta)
26. joulukuuta 1991
Kansallislaulu Kansainvälinen (1922–1944)
Neuvostoliiton hymni (1944–1991)
Internet-verkkotunnus .su
Kansainvälinen
suuntanumero
+7

Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto (ven. Союз Советских Социалистических Республик) oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (bolševikkien) hallitsema valtio, joka oli olemassa vuosina 19221991. Neuvostoliitto oli purkautuessaan 1991 pinta-alaltaan maailman suurin valtio (22,4 miljoonaa neliökilometriä) ja väkiluvultaan kolmanneksi suurin (noin 300 miljoonaa asukasta).

Pääkaupunki oli Moskova. Neuvostoliiton neuvostotasavaltojen määrä vaihteli sen historian aikana. Purkautuessaan Neuvostoliiton muodostivat viisitoista sosialistista neuvostotasavaltaa, jotka julistautuivat itsenäisiksi muodostaen yhteistyöelimekseen IVY, itsenäisten valtioiden yhteisön hoitamaan Neuvostoliitolle kuuluneita yhteisiä asioitaan. Neuvostoliiton kansainvälisoikeudelliseksi seuraajavaltioksi tuli suurin neuvostotasavalloista, Venäjän sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta, joka muuttui Venäjän federaatioksi, liittotasavallaksi, vuoden 1993 perustuslailla, mikä äänestettiin voimaan kansanäänestyksessä yksinkertaisella enemmistöllä.

Neuvostoliiton osista Ukrainan ja Valko-Venäjän sosialistiset neuvostotasavallat kuuluivat myös YK:iin. Näistä poiketen oli kolmas YK:n jäsen, Neuvostoliitto, lisäksi myös YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.

Historia

Aika ennen Neuvostoliittoa

Venäjän viimeinen keisari Nikolai II kruunusta luopumisen jälkeen.

Sosiaaliset levottomuudet, kyllästyneisyys autoritaariseen keisarin hallintoon, ensimmäisen maailmansodan aiheuttama taisteluväsymys ja jo pitkään kytenyt vallankumouksellisuus johti viimein 1917 Keisarillisen Venäjän luhistumiseen. Vallan otti ensin lähinnä duuman johtama väliaikaishallitus, joka kuitenkin kaatui vuoden sisällä bolševistisen puolueen ottaessa hallitsevan aseman johtajansa Vladimir Iljitš Leninin johdolla. 7. marraskuuta 1917 vallankaappauksella alkanut Lokakuun vallankumouksen nimellä tunnettu tapahtumasarja johti sisällissotaan, jossa vastakkaisina pääosapuolina olivat sosialistiset punaiset ja (vastavallankumoukselliset), ulkovaltojen tukemat valkoiset. Usein on arvioitu, että Suomen kenraali Carl Gustaf Emil Mannerheim olisi joukkoineen pystynyt mitä todennäköisimmin auttamaan valkoiset takaisin valtaan Venäjällä, mikäli hän olisi tullut apuun. Suomen joukot eivät kuitenkaan osallistuneet sotaan, koska valkoiset eivät luvanneet Suomelle itsenäisyyttä. Bolševikit tunnustivat pian valtaannousunsa jälkeen Suomelle itsenäisyyden Venäjästä.

Venäjän hajotessa lisäksi niin erillisiksi sotilashallitusten johtamiksi valkoisiksi armeijoiksi jakautuneet valkoiset ja heidän tapaansa Venäjän yhtenäisyydestä periaatteessa kiinni pitävät punaiset taistelivat lisäksi vielä itsenäistymään pyrkivien Venäjän keisarikunnan entisten osien kansallismielisiä vastaan. Esimerkiksi Ukrainassa oli viisi sotivaa osapuolta: Ukrainan kansantasavalta liitossa Puolan kanssa, Länsi-Ukrainan kansantasavalta Puolaakin vastaan pyrkien liittoutumaan Ukrainan kansantasavallan kanssa, Harkovan punainen moskovalaismielinen hallitus sekä valkoinen Venäjän yhtenäisyydestä ja jakamattomuudesta monarkistiseen tapaan kiinni pitävä ranskalaisten ja brittiläisten tukema Etelä-Venäjän armeija sekä Nestor Mahnon anarkistit.

Sisällissota päättyi työväen ja talonpoikien puna-armeijan voittoon, minkä jälkeen olot rauhoittuivat niin paljon, että Neuvosto-Venäjästä oli mahdollista perustaa vuoden 1922 perustuslailla, ns. Leninin perustuslailla, uusi valtio, Neuvostoliitto.

Vuoden 1917 tapahtumien yhteydessä ja niiden jälkeen Puola, Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Ukraina itsenäistyivät kapinana jatkuvan vallankaappausyrityksen tehneiden bolševikkien tunnustamina Venäjän väliaikaisen hallituksen johtamasta maaliskuussa 1917 keisarikunnasta muodostuneesta Venäjän tasavallasta.

Kansankomissaarit tunnustivat Saksan, Itävalta-Unkarin ja Bulgarian kanssa 3.3.1918 tehdyllä Brest-Litovskin rauhansopimuksella Ukrainan itsenäisyyden. Vallankumouksen jälkeen Venäjää Neuvosto-Venäjänä hallitsi bolševikkipuolue, joka muutti nimensä kommunistiseksi maaliskuussa 1918.

16. heinäkuuta 1918 bolševikkien määräyksestä Venäjän viimeinen keisari Nikolai II teloitettiin perheineen Jekaterinburgissa Ipatjevin talon kellarissa. Keisarin nuorimman tyttären, Anastasian ruumista ei koskaan löydetty surmapaikalta. Muutamia vuosia myöhemmin Saksassa nainen nimeltä Anna Anderson väitti olevansa pelastunut suuriruhtinatar Anastasia. Hän väitti tulleensa sotilaan pelastamaksi ja paenneensa Ipatjevin talosta Bukarestin kautta Saksaan, jossa hänet laitettiin mielisairaalaan. Anastasian ympärille kehittyi myytti, josta on kirjoitettu muun muassa kirjoja ja tehty elokuvia. Myöhemmät DNA-kokeet 1991 esiin kaivetuista tsaariperheen ruumiista osoittivat väitteet vääriksi.

Neuvostoliiton perustaminen

Neuvostoliiton rajat perustamishetkellä.
Tiedosto:Lenin4.jpg
Vladimir Iljitš Lenin, Neuvostoliiton perustaja.

Venäjä, Ukraina, Valko-Venäjä ja Transkaukasian neuvostotasavallat yhdistyivät 30. joulukuuta 1922 Neuvostoliitoksi, josta tuli maailman ensimmäinen kommunismiin pyrkivä sosialistinen valtio. Vuonna 1925 mukaan liittyivät Turkmenistan ja Uzbekistan ja vuonna 1929 Tadžikistan. Myöhemmin Venäjästä irtautui Kazakstan ja Kirgisia, joista tehtiin omat neuvostotasavallat. Transkaukasia jaettiin vuonna 1936 Armenian, Azerbaidžanin ja Gruusian kesken.

Samana vuonna valmistui myös Stalinin hoviohjaaja Sergei Eisensteinin ohjaama, Neuvostoliiton kansalliselokuva, tositapahtumiin perustuva Panssarilaiva Potemkin. Elokuvalla oli suuri merkitys osittain lukutaidottomassa maassa. Leninin mukaan elokuva oli neuvostoyhteiskunnan tärkein taidemuoto.

Sisällissodan aikaisen sotakommunismin jälkeen hallitus alkoi sallia yksityisyritteliäisyyttä kansallistetun teollisuuden rinnalla. Satojen takavarikointi maaseuduilla korvattiin verolla. Uuden talouspolitiikan (NEP) aikana Neuvostoliitto nousi maailman suurimmaksi viljan tuottajaksi. Teollisuustuotannon kehittymättömyys johti kuitenkin vakavaan inflaatioon ja markkinaspekulointiin, josta seurasi ruuan puutetta kaupungeissa.

Alkuaikoinaan Neuvostoliitto oli sotilaallisesti huomattavasti keisarikuntaa heikompi ja pyrki välttämään konflikteja. Nuoren valtion voimavaroja oli vienyt myös kolme vuotta kestänyt sisällissota ja sen jälkeisten kapinoiden tukahduttaminen. Neuvostoliiton sotilaallinen ja taloudellinen kasvu alkoi 1930-luvulla Stalinin hallinnon aikana.

Valtataistelu ja Stalinin hallinto

Leninin kuoleman jälkeen 1924 puolueessa käytiin valtataistelu Lev Trotskin, Nikolai Buharinin ja Josif Stalinin välillä. Trotskin vasemmisto-opposition kanta oli internationalistisempi ja tähtäsi jatkuvan vallankumouksen periaatteen mukaisesti keskeytymättömään vallankumousten sarjaan muissa maissa, kun taas Stalin oli valmiimpi etenemään Buharinin "Sosialismia yhdessä maassa" -periaatteen mukaan, mikä sisälsi käytännössä stalinistisen raskaan teollistamisohjelman sekä sen rahoittamiseksi maatalouden kollektivisoinnin sovhooseiksi ja kolhooseiksi.

Tiedosto:Stalin3.jpg
Josif Stalin.

Vasemmisto-oppositio oli vastustanut NEPiä ideologisista ja käytännön syistä, kun taas Buharinin maltillisemmat tukivat NEPiä. Stalin liittoutui alussa Buharinin kannattajien kanssa ja voitti Trotskin, hänen karkotuksensa jälkeen hän kääntyi kuitenkin maltillisia vastaan ottaakseen vallan puolueessa ja hallinnossa. Buharin teloitettiin osana Stalinin puhdistuksia 1938. Trotski pakeni maasta aluksi Turkkiin, ja sitten Meksikoon, jossa hänet murhattiin 1940.

Stalinin johdolla teollisesti kehittämätöntä Neuvostoliittoa lähdettiin modernisoimaan stalinismin kautta. Vaurastunut talonpoikaluokka, kulakit saivat kokea vainon. Taloudessa markkinat korvattiin keskusjohtoisella kansantalouden viisivuotissuunnittelulla.

Yksityiset viljelijät pakotettiin takavarikoivilla veroilla ja fyysisellä painostamisella kolhooseihin tai jopa sovhooseihin ja näin maatalous kollektivisoitiin. Drastiset uudistustoimet maataloudessa ja teollisuudessa vauhdittivat teollistumista ja sen edellyttämää kaupungistumista, mutta samalla ne aiheuttivat suuria nälänhätiä etenkin keski-Venäjällä ja Ukrainassa.

Stalin voimisti Neuvostoliiton totalitarismia voimistamalla valtiollista poliisia (GPU, OGPU ja NKVD). 1930-luvulla Stalin toteutti puhdistukset, joissa lähes koko entinen johtajakaarti syrjäytettiin ja teloitettiin. Tästä lähtenyt terrori johti laajoihin vangitsemisiin, joiden aikana miljoonia, joidenkin lukujen mukaan kymmeniä miljoonia ihmisiä lähetettiin vankileirien saaristoon (GULAG), likvidoitiin tai yksinkertaisesti katosi. Huolimatta tästä, Neuvostoliitto kehittyi sotaa edeltävinä vuosina voimakkaaksi teollisuusmahdiksi.

Toinen maailmansota

Toisen maailmansodan kulku Euroopassa (animaatio)
Pääartikkeli: Toinen maailmansota

Neuvostoliitto soti toisessa maailmansodassa pääasiassa Hitlerin johtamaa natsi-Saksaa vastaan. Neuvostoliitto kävi toisen maailmansodan aikana useita sotia Saksaa ja sen liittolaisia vastaan. Sotavuosien aikana Neuvostoliitto kehittyi sotilaallisesti maailman vahvimmaksi valtioksi ja vuonna 1945 toinen maailmansota päättyi Saksan häviöön ja Neuvostoliiton voittoon.

Talvi- ja jatkosota

Pääartikkelit: Talvisota ja Jatkosota

Talvisota oli talvella 30. marraskuuta 1939–13. maaliskuuta 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty sota. Sodan päätteeksi solmitussa Moskovan rauhansopimuksessa Suomi menetti 10 prosenttia maa-alueistaan ja toiseksi suurimman kaupunkinsa, Viipurin, Neuvostoliitolle. Sota on tunnettu erityisen kylmistä talviolosuhteista, jotka johtivat Puna-armeijan valtaviin miestappioihin, ja suomalaisten mottitaktiikasta. Maailman lehdistö seurasi sotaa tarkasti, ja sen sympatia oli Suomen puolella, joka pystyi torjumaan Neuvostoliiton hyökkäyksen. Sanasta sisu tuli kansainvälisesti tunnettu, kuten myös Molotovin cocktailista.

Neuvostoliitto jatkoi sotimista jatkosodassa Suomea vastaan kesällä 1941. Sotaa käytiin 25. kesäkuuta 1941 – 4. syyskuuta 1944. Aselepo astui voimaan 4. syyskuuta kello 07.00 Suomen osalta, Neuvostoliitto lopetti sotatoimet vasta vuorokautta myöhemmin 5.9. Välirauhansopimus allekirjoitettiin 19. syyskuuta ja lopullinen rauhansopimus Pariisissa 1947.

Taistelut Saksaa vastaan

Katso myös: Stalingradin taistelu
Tiedosto:Red army soldiers raising the soviet flag on the roof of the reichstag berlin germany.jpg
Neuvostoliiton Puna-armeijan sotilaita Berliinissä natsi-Saksan miehityksen jälkeen.

Saksa aloitti hyökkäyksen Neuvostoliittoon (Operaatio Barbarossa) 22. kesäkuuta 1941. Saksan liittolaisina sotaa kävivät Romania, Unkari ja Italia. Saksan tarkoituksena oli vallata Neuvostoliiton Euroopan puoleinen osa Astrahanin-Arkangelin linjalle asti. Hyökkäyksen alkuvaihe sujui hyvin ja paljon puna-armeijan joukkoja joutui vangeiksi. Saksan joukot saartoivat Leningradin ja etenivät lähelle Moskovaa, mutta eivät pystyneet valloittamaan kaupunkia ja talven 1941-1942 aikana puna-armeija pystyi lukuisiin vastahyökkäyksiin.

Länsivaltojen sotamateriaaliapu auttoi Neuvostoliittoa kestämään pahimman pulan yli. Kesällä 1942 Saksan hyökkäyksen painopiste siirtyi etelään kohti Kaukasuksen öljykenttiä. Syksyllä eteneminen päättyi veriseen kolmen kuukauden taisteluun Stalingradin kaupungista Volgan varrella. Kun Saksa aloitti suurhyökkäyksensä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941, sen päätavoitteena oli Leningradin, Moskovan ja Ukrainan valloitus yli kolmen miljoonan sotilaan voimin. Alun perin Stalingrad ei ollut tärkeä kohde Hitlerin sotasuunnitelmassa, mutta kun puna-armeija onnistui torjumaan Saksan hyökkäyksen joulukuussa 1941, suunnitelmat menivät uusiksi. Seuraavana kesänä Hitler päätti aloittaa suurhyökkäyksen etelässä ja idässä tavoitteenaan vallata Kaukasuksen öljykentät ja vehnävarat ja katkaista Volgan liikennereitit. Huhtikuussa 1942 Hitler määräsi, että Stalingrad oli joko vallattava tai eristettävä tämän suurhyökkäyksen yhteydessä. Tästä kolme kuukautta myöhemmin kaupunki oli jo Saksan tärkein valloituskohde. Stalingradin tehtaissa valmistui myös suuri osa Neuvostoliiton sotatarvikkeista, joten sen valloittaminen oli strategisesti kannattavaa.

Saksan armeija sai 13. heinäkuuta käskyn hyökätä Stalingradiin. Neljä päivää myöhemmin Hitler kuitenkin käski kenraali Hothin 4. panssariarmeijan Kaukasuksella olevien joukkojen tueksi ja heikensi näin hyökkäyksen tehoa merkittävästi. Stalingradin puolustus oli tässä vaiheessa heikko, joten panssarivaunujen avulla kaupunki olisi voitu vallata verraten helposti venäläisiltä. 29. heinäkuuta Hitler määräsikin panssarivaunut takaisin kaupunkiin, mutta tähän mennessä Neuvostoliitto oli jo ehtinyt tehostaa puolustustaan.

Neuvostosotilaat pitivät huolen siitä, että saksalaiset joutuivat taistelemaan oloissa, joihin eivät olleet tottuneet ja joissa he eivät voineet hyödyntää perinteistä taktiikkaansa. Puolustajat pysyttelivät niin lähellä vihollistaan, etteivät saksalaiset lentokoneet voineet pommittaa venäläisten etulinjoja. Pommittaessaan kaupunkia saksalaiset myös vaikeuttivat omaa taisteluaan, sillä kun sortuneet talot tukkivat tiet, eivät hyökkääjien panssarivaunut pystyneet etenemään. Ahtailla kaduilla panssarivaunut ja kaupunkisotaan tottumattomat saksalaiset olivat helppoa saalista neuvostosotilaille ja näiden taitaville sala-ampujille.

Saksalaisten ainoa mahdollisuus oli valloittaa koko kaupunki pala palalta ja rakennus rakennukselta. Neuvostoliiton pienet kivääriryhmät tekivät tästä huomattavan vaikeaa, sillä sotilaat puolustivat kaupungin jokaista tuhoutunutta rakennusta tarmokkaasti ja saattoivat jopa kivittää saksalaisia. Ainoa tapa vallata rakennus oli murtautua sisään ja puhdistaa se huone huoneelta neuvostosotilaista ja usein nämä palasivat myöhemmin uudestaan ja valtasivat menetetyt alueet takaisin.

Stalinin ensimmäinen sijainen sotatoimien johtamisessa, kenraali Georgi Žukov valmisteli suurta vastahyökkäystä Stalingradin vapauttamiseksi, mutta se sai odottaa marraskuulle asti, jolloin pakkasen kovettama maa helpottaisi tankkien liikkumista. Sillä aikaa kenraali Vasili Tšuikov joukkoineen joutui olemaan Stalingradin raunioissa syöttinä, jolla pyrittiin houkuttelemaan kaupunkiin lisää saksalaisia.

Hitler epäili Neuvostoliiton suunnittelevan vastahyökkäystä ja määräsi 22. panssaridivisioonan Stalingradin joukkojen vahvistukseksi, mutta puolet tankeista ei toiminut ja suunnitelma takerteli pahasti. Muun muassa panssarivaunujen suojana olleet oljet aiheuttivat sen, että niihin kylmää pakoon kerääntyneet hiiret olivat nakertaneet sähköjohtojen kuoria ja saaneet aikaan oikosulkuja.

Neuvostoliitto oli koonnut vastahyökkäykseen 500 000 miestä, 900 panssarivaunua ja 1 100 lentokonetta. Kun hyökkäys viimein alkoi 19. marraskuuta 1942, kuudennen armeijan avuksi lähetetyt saksalaisjoukot karkotettiin. Muutamassa päivässä kenraali Friedrich Paulus ja hänen 250 000–300 000 miestään olivat saarroksissa. Paulus lähetti Hitlerille sähkeen, jossa hän pyysi vetäytymislupaa, mutta tämä ei suostunut hyväksymään tappiota, ja määräsi 6. armeijan pysymään asemissaan ja odottamaan apua. Sotilaille oli määrä toimittaa tarvikkeita lentoteitse, kunnes panssaridivisioonat onnistuisivat tunkeutumaan kaupunkia piirittävien neuvostojoukkojen läpi. Luftwaffe kuitenkin menetti huoltoyrityksissään 500 konetta ja Hothin panssarivaunut pysäytettiin noin 50 kilometrin päässä kaupungista.

Stalingradiin piiritetyt saksalaiset joutuivat kohtaamaan Venäjän talven kesävarusteissa. Miehiä kuoli punatautiin, pilkkukuumeeseen ja nälkään. Rotat järsivät nukkuvien sotilaiden paleltuneita jalkoja. Armeijan 4 000 hevosta syötiin ja lihan loputtua sotilaan päiväannos oli määräyksen mukaan kulhollinen keittoa ja 60 grammaa leipää.

Puna-armeijan lähestyessä Paulus joutui hylkäämään Gumrakissa, 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta olevan päämajansa, mutta Hitler ei vieläkään antanut lupaa antautumiseen. Lopulta sotamarsalkaksi ylennetty (arvomerkit pudotettiin lentokoneesta) Paulus päätti antautua ilman johtajansa lupaa. 31. tammikuuta 1943 Venäläiset saapuivat hänen Univermagin varastorakennuksessa sijaitsevaan päämajaansa. Tuolloin hän tervehti näitä sanoen "Hyvää päivää", kohottamatta kättään natsitervehdykseen.

Saksalaiset menettivät Stalingradin taistelussa noin 147 000 miestä. Neuvostoliitto puolestaan 470 000 miestä. Neuvostoliitto teloitti Stalingradin taisteluissa noin 13 500 omaa sotilastaan. Neuvostoliiton ilmoituksen mukaan 91 000 saksalaista joutui Neuvostoliiton vankileireille, joista vain noin 6 000 heistä selvisi hengissä. Stalingradin tappio oli käännekohta Saksan sodankäynnille, sillä sen jälkeen sen eteneminen itärintamalla vaihtui jatkuvaksi perääntymiseksi.

Keväällä saksalaiset hyökkäsivät jälleen ja valtasivat takaisin Harkovan kaupungin. Heinäkuussa 1943 Kurskin kaupungin lähellä käytiin historian suurin panssaritaistelu saksalaisten hyökätessä Neuvostoliiton linnoitettua rintamaa vastaan. Maihinnousu Italiaan ja Neuvostoliiton vastahyökkäys pakottivat saksalaiset keskeyttämään hyökkäyksen saavuttamatta tavoitteitaan. Aloite itärintamalla siirtyi lopullisesti Neuvostoliitolle. Vuoden lopulla puna-armeija oli jo edennyt Smolenskiin ja Kiovaan.

Vuoden 1944 alussa Neuvostoliiton joukot saavuttivat jo Puolan rajan ja päättivät Leningradin saarron. Kesäkuussa alkoi hyökkäys Karjalankannaksella joka sai lopulta Suomen solmimaan erillisrauhan Neuvostoliiton kanssa syyskuussa. 22. kesäkuuta alkoi Neuvostoliiton Operaatio Bagration; 2,5 miljoonan sotilaan ja 6 000 panssarivaunun hyökkäys 1 000 km pituisella rintamalinjalla. Saksan 500 000 sotilaan Keskinen armeijaryhmä tuhottiin täysin ja 350 000 sotilasta jäi vangeiksi. Romania antautui elokuussa ja akselivaltoihin kuulunut Bulgaria syyskuussa. Saksalaiset vetäytyivät Balkanilta ja onnistuivat säilyttämään asemansa Unkarissa helmikuuhun 1945 asti.

Kun saksalaiset kysyivät neuvostoliittolaisilta, milloin he pääsisivät taas näkemään kotimaansa, neuvostoliittolaiset vastasivat "Sitten kun olette rakentaneet Stalingradin uudelleen."

Keväällä saksalaiset hyökkäsivät jälleen ja valtasivat takaisin Harkovan kaupungin. Heinäkuussa 1943 Kurskin kaupungin lähellä käytiin historian suurin panssaritaistelu saksalaisten hyökätessä Neuvostoliiton linnoitettua rintamaa vastaan. Maihinnousu Italiaan ja Neuvostoliiton vastahyökkäys pakottivat saksalaiset keskeyttämään hyökkäyksen saavuttamatta tavoitteitaan. Aloite itärintamalla siirtyi lopullisesti Neuvostoliitolle. Vuoden lopulla puna-armeija oli jo edennyt Smolenskiin ja Kiovaan.

Vuoden 1944 alussa Neuvostoliiton joukot saavuttivat jo Puolan rajan ja päättivät Leningradin saarron. Kesäkuussa alkoi hyökkäys Karjalankannaksella joka sai lopulta Suomen solmimaan erillisrauhan Neuvostoliiton kanssa syyskuussa. 22. kesäkuuta alkoi Neuvostoliiton Operaatio Bagration; 2,5 miljoonan sotilaan ja 6 000 panssarivaunun hyökkäys 1 000 km pituisella rintamalinjalla. Saksan 500 000 sotilaan Keskinen armeijaryhmä tuhottiin täysin ja 350 000 sotilasta jäi vangeiksi. Romania antautui elokuussa ja akselivaltoihin kuulunut Bulgaria syyskuussa. Saksalaiset vetäytyivät Balkanilta ja onnistuivat säilyttämään asemansa Unkarissa helmikuuhun 1945 asti.

Neuvostoliiton voitto ja sodan loppu

Saksan miehitysvyöhykkeet.

14. huhtikuuta 1945 neuvostojoukot valtasivat Wienin. Lopullinen hyökkäys Berliiniin alkoi 16. huhtikuuta päättyen Berliinin valtaukseen 2. toukokuuta 1945.

Sodan jälkeen joutuivat karkoitetuiksi muun muassa Volgan saksalaiset, tšetšeenit ja useat muut kansallisuudet, joita syytettiin yhteistyöstä saksalaisten kanssa. Maailmansodan ja erityisesti ydinaseen kehittämisen jälkeen (1949) Stalinin Neuvostoliitto oli kohonnut toiseksi maailman supervalloista. Itä-Euroopan maat olivat nyt Neuvostoliiton valtapiirissä, ja niihin luotiin sosialistinen järjestelmä. Myös sosialistinen Kiina oli Neuvostoliiton läheinen liittolainen ennen maiden välirikkoa.

Sodan jälkeen Saksa jaettiin neljään miehitysvyöhykkeeseen, jotka kuuluivat Neuvostoliitolle, Yhdysvalloille, Ranskalle ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle. Jokainen valtio käytti valtaa omalla alueellaan ja harjoitti erilaista hallintoa ihmisten ja paikallishallinnon suhteen. Alkuperäinen suunnitelma hallita Saksaa yhdessä romuttui vuosina 1946–1947, kun idän ja lännen välit kiristyivät.

Yhdistyneen kuningaskunnan, Ranskan ja Yhdysvaltain miehitysvyöhykkeistä muodostettiin toukokuussa 1949 Saksan liittotasavalta (Länsi-Saksa), joka julistautui täysin itsenäiseksi vuonna 1955. Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeelle perustettiin Saksan demokraattinen tasavalta (Itä-Saksa) lokakuussa 1949. Itä-Saksa oli koko olemassaolonsa ajan Neuvostoliiton valvonnassa. Saksa oli jaettuna vuoteen 1990 asti, jolloin lakkautetun Itä-Saksan alue liitettiin Länsi-Saksaan.

Stalinin kuolema ja valtataistelu

Tiedosto:NikitaKhrushchev.jpg
Nikita Hruštšov, Neuvostoliiton johtaja 19551964.

Josif Stalin kuoli keuhkokuumeeseen 5. maaliskuuta 1953 74 vuoden iässä. Hänen hautajaisensa järjestettiin saman kuukauden aikana. Stalinin hautajaiset oli merkittävä tapahtuma, johon osallistui tuhansia Stalinin palsamoitu ruumis haudattiin Leninin mausoleumiin, josta se myöhemmin vuonna 1961 siirrettiin Kremlin muuriin.

Stalinin kuoltua seuranneen valtataistelun voittajaksi nousi Georgi Malenkov. Hän toimi Neuvostoliiton johtajana vain kaksi vuotta, sillä Malenkov pakotettiin eroamaan pääministerin ja kommunistipuolueen pääsihterin (johtajan) virasta helmikuussa 1955. Malenkovin uudistusten hitaus ja aiempi yhteistyö Berijan kanssa katsottiin syiksi erottamiselle ja myös neuvostoarmeijan upseeriston tyytymättömyys tuleviin muutoksiin, armeijan miesmäärän supistamiseen.

Malenkovin jälkeen Neuvostoliiton johtajaksi nousi Nikita Hruštšov, jonka aikana Stalinin henkilökultti purettiin ja valtion lakeja uudistettiin. Hruštšov tuki puolueen jäsenistöön ja XX puoluekokous kutsuttiin koolle helmikuussa 1956. Puolueen keskuskomitean jäsenistöstä vaihdettiin puolet. Puoluekokouksessa Hruštšov kritisoi voimakkaasti Stalinia nelituntisessa puheessaan "henkilökultista ja sen seurauksista". Lehdistö ei julkaissut puhetta, mutta sen sisältö levisi pian kansan tietoon. Samalla hän suurensi omaa valtaansa. Vuoden 1956 kuluessa vapautumisesta kuitenkin seurasi reaktioita, kuten Unkarin kansannousu ("Imperialististen fasistien organisoima vastavallankumousyritys").

Hruštšovin ja Bulganinin palattua Suomesta kesäkuussa 1957 heidät yritettiin syrjäyttää. Presidiumi vaati ensimmäisen puoluesihteerin, Hruštšovin vaihtamista. Hän kutsui nopeasti koolle koko keskuskomitean ja teki yrityksen tyhjäksi. Malenkov, Kaganovitš ja Šepilov menettivät ministerin paikkansa. Heidän tilalleen keskuskomiteaan nousivat Leonid Brežnev ja ehdokasjäsen Aleksei Kosygin. Stalinin kuoltua kenraali Žukov oli noussut apulaispuolustusministeriksi (1953) ja sitten puolustusministeriksi (1955). Hän tuki Hruštšovia "puolueen vastaisen ryhmän" hyökkäystä vastaan. Kesäkuussa 1957 Žukovista tuli kommunistisen puolueen keskuskomitean täysjäsen. Lokakuussa 1957 Hruštšov kuitenkin vapautti hänet ministerin tehtävistä ja erotti keskuskomiteasta. Kun Hruštšov siirrettiin, Žukov palasi julkisuuteen (1964).

Hruštšov otti maaliskuussa 1957 myös ministerineuvoston puheenjohtajuuden Bulganinilta, jolloin hänellä oli sama valta-asema kuin Stalinilla sekä puolueen että valtion johdossa. Hänet syrjäytettiin vallasta keskuskomitean tapaamisessa 14. lokakuuta 1966, jonka jälkeen valtion johtoon nousi Leonid Brežnev.

Kylmä sota

Tiedosto:Brezhnev 1.jpeg
Leonid Brežnev, Neuvostoliiton johtaja 19641982.
Pääartikkeli: Kylmä sota

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kamppailivat hegemonia-asemasta kylmän sodan aikana. Taistelua käytiin useiden ns. proxy-sotien välityksellä, eli osapuolten kanssa liittoutuneet tahot kävivät sotaa keskenään, suurvaltojen tukiessa kumpikin omaa leiriään. Suoraa sotaa ei kuitenkaan koskaan käyty, johtuen mahdollisesti molempien kookkaista ydinasereserveistä.

Tilanteessa olivat myös vastakkain kaksi ideologista maailmaa. Länsi näki idän epädemokraattisena, autoritaarisena kommunistidiktatuurina ja itä vastaavasti lännen porvarillisina imperialisteina ja riistäjinä. Kummassakin tapauksessa yleisessä mielipiteessä valtiokoneiston propaganda teki ideologioista - kommunismista ja kapitalismista - voimakkaan pejoratiivisia, tunnepitoisia ja katkaisi niiden yhteydet todellisiin poliittisiin ja taloudellisiin teorioihin.

Kylmän sodan ilmapiiri johti lukuisiin konflikteihin, joista osa oli aseellisia - ns. proxy-sotia käytiin mm. Vietnamissa, Angolassa, Koreassa ja Afganistanissa. Näissä sodissa eivät suoranaisesti olleet vastakkain suurvallat, vaan usein toisen suurvallan joukot ja jokin toisen blokin satelliiteista.

Eräs esimerkki tilanteesta oli Yhdysvaltain toimet sen omaksi takapihakseen katsomassaan latinalaisessa Amerikassa, jossa Yhdysvallat horjutti joko salaa tai julkisesti liian vasemmistolaiseksi katsomiaan hallituksia (esim. Chile ja Allende, Guatemala ja Arbenz). Nicaraguan sandinistihallitusta vastaan käytiin eräänlaista proxy-sotaa palkkasoturien avulla, suorasta sodankäynnistä Kuubaa vastaan luovuttiin Sikojenlahden fiaskon jälkeen. Lisäksi lukuisia pienempiä Karibian alueen saarivaltioita miehitettiin aika ajoin.

Neuvostoliitto harjoitti samanlaista tiukkaa valvontapolitiikkaa Itä-Euroopan maiden kohdalla, jossa mahdolliset kansannousut tai poikkeamat Kremlin linjasta tukahdutettiin nopeasti. Tunnetuimpia näistä olivat Unkarin kansannousun kukistaminen ja Prahan kevään lopettanut Tšekkoslovakian miehitys.

Jimmy Carter ja Leonid Brežnev allekirjoittavat SALT II -sopimuksen Wienissä 18.6.1979

Oman osansa kylmän sodan toimista muodostivat tiedustelupalveluiden loputtomat juonet. Vastapuolina olivat Yhdysvaltain Central Intelligence Agency,CIA ja Neuvostoliiton Komitet Gosudarstvennoi Bezopasnosti, KGB. Tiedustelu oli jatkuvaa kilpajuoksua kaksoisagentteineen ja loikkareineen. Kuuluisimpia vakoilutapauksia oli Ethel ja Julius Rosenbergin tapaus, jossa kaksi amerikkalaista kommunistia, joita syytettiin atomivakoilusta Neuvostoliiton hyväksi tuomittiin kuolemaan (ainoat vakoilusta teloitetut amerikkalaiset kylmän sodan aikana). Rosenbergien tapauksesta on kuitenkin sanottava, että mitä todennäköisemmin kysymyksessä oli Yhdysvaltain julkisessa ilmapiirissä vallinnut "Punaisen vaaran" ylireagointi. Todelliset atomivakoilijat tuskin vaarantaisivat itseään avoimen kommunistisella poliittisella toiminnalla. Asiasta on kuitenkin useita näkemyksiä.

Keskeisin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton kilpailun aihe oli sotilaallinen voima ja etenkin ydinaseet nousivat tässä keskeiseksi. Tähän liittyi läheisesti ydinenergian kehittäminen ydinasemateriaalin tuottamiseksi ja sotilaallisen rakettitekniikan kehitys ns. ydinohjukset. 50-luvulta kylmän sodan loppuun kahden suurvallan välillä vallitsi ns. kauhun tasapaino, jossa kumpikin osapuoli kykeni tarvittaessa aiheuttamaan niin suuren tuhon toiselle puolelle, että ydinaggressio olisi ollut käytännössä itsemurha. Ydinsodan vaaran takia osapuolet eivät koskaan ajautuneet suoraan sotilaalliseen konfliktiin, vaan ratkoivat erimielisyyksiään proxy-sodissa. Täten ydinaseiden katsottiin turvanneen pitkän, mutta jäätävän rauhanjakson.

Ydinsodan pelko loi aikakauden kulttuuriin omalaatuisen sekoituksen hysteeristä pelkoa ja epävarmuutta, sekä pohjan sodan mielettömyyden kritisoinnille.

Neuvostoliitto 1980-luvulla

Tiedosto:Gorbatschow.JPG
Mihail Gorbatšov, Neuvostoliiton johtaja 19851991

1980-luvun alussa iäkkäät puoluejohtajat vaihtuivat toinen toisensa jälkeen. Leonid Brežneviä seurasivat Juri Andropov ja Konstantin Tšernenko. Maaliskuussa 1985 Mihail Gorbatšovista tuli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri, mikä oli maan merkittävin tehtävä, koska maata johti käytännössä puolueen poliittinen toimikunta, politbyro. Muodollisesti Neuvostoliiton valtionpäämies oli korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtaja eli neuvostokansanedustuslaitoksen puhemies. Kansanedustuslaitoksella ei ollut itsenäistä tehtävää, koska puolue laati hyväksyttävät esitykset yksipuoluejärjestelmässä. Myös ministerineuvoston puheenjohtajalla, pääministerillä, oli parlamentarismia vähäisempi merkitys.

Kun Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan vuonna 1986 esitti hyvin suuren, yli 320 miljardin dollarin puolustusbudjetin, jolla USA pyrki luomaan ydinaseiden torjuntajärjestelmän ja saamaan sotilaallisesti etulyöntiaseman Neuvostoliittoon nähden. Tämä heilautti kylmän sodan tasapainoa.

Samanaikaisesti Gorbatšov aloitti uudistuspolitiikan, joka tuli tunnetuksi nimillä "perestroika" (uudistuspolitiikka) ja "glasnost" (avoimuus). Neuvostoliiton poliittinen ilmapiiri vapautui ja talouselämän Brežnevin kaudella harjoitettua tiukkaa talouden suunnitelmallisuutta höllennettiin. Sen sijaan, että uudistukset olisivat parantaneet romahduspisteeseen asti rasitettua tilannetta, ne vain lisäsivät järjestelmän epävakautta. Vanhoilliset ja uudistusmieliset piirit ottivat rajusti yhteen, ja ääripäiden välillä tasapainoillut Gorbatšov joutui vaikeuksiin yrittäessään hallita liikkeellelaittamaansa prosessia.

Vuonna 1988 Gorbatšov julisti Neuvostoliiton hylkäävän Brežnevin opin, ja sallivan demokraattiset uudistukset Itä-Euroopassa. Näiden tarkoituksena oli vahvistaa Neuvostoliittoa, joka oli alkanut uhkaavasti natista liitoksistaan, mutta valtion rahkeet eivät kestäneet uudistuksia. Tämä johti sarjaan vallanvaihdoksia Euroopassa 1989 alkaen ja kommunismin romahtamiseen. Romaniaa lukuun ottamatta vallanvaihdokset olivat rauhanomaisia, ja kylmä sota Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä päättyi. Gorbatšov sai Nobelin rauhapalkinnon 1990.

Berliinin muuri murtumisen jälkeen marraskuussa 1989.

Vuonna 1989 uudistuksia vaativat poliitikot voittivat kansanedustajien vaaleissa. Kaivostyöläiset menivät lakkoon. Eri puolilla Neuvostoliittoa syntyi kansallisuuksien välisiä kiistoja. Suhteettoman suuren sotilassektorin rasittama, suunnitelmallisuudesta osittain vapautettu talous ajautui syvään kriisiin. Marraskuussa Berliinin muuri murtui, joka johti myöhemmin Neuvostoliiton valvonnassa olleen Itä-Saksan lakkauttamiseen ja kommunismin sortumiseen Euroopassa.

Neuvostoliiton hajoaminen

Neuvostoliiton rajat ennen hajoamista.

Vuonna 1990 Moskovassa oli 200 000 ihmisen mielenosoitus, joka osoitti mieltään uudistusten puolesta. Liettuan, Latvian ja Viron parlamentit äänestivät itsenäisiksi julistautumisen puolesta.

Heinäkuussa 1991 Boris Jeltsin valittiin Venäjän presidentiksi. Elokuussa vanhoilliset yrittivät kaapata vallan, mutta yritys epäonnistui ja paransi Jeltsinin valtaa entisestään. Lokakuussa Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan johtajat päättivät Neuvostoliiton lakkauttamisesta. Tilalle perustettiin löyhä liitto nimeltään Itsenäisten valtioiden yhteisö (IVY). Neuvostoliitto oli olemassa muodollisesti joulukuuhun 1991 saakka. Neuvostoliiton paikka YK:n turvallisuusneuvostossa siirtyi Venäjälle 24. joulukuuta. Seuraavana päivänä Gorbatšov erosi presidentin virasta ja 26. joulukuuta Neuvostoliitto virallisesti lakkasi olemasta.

Neuvostoliiton hajoamisen syistä on useita mielipiteitä. Hajoamisen syynä pidetään useimmiten Gorbatšovin taloudellisia ja poliittisia uudistuksia, jotka johtivat lopulta kommunismin sortumiseen Neuvostoliitossa ja muissa sosialistisissa maissa Euroopassa. Gorbatšovin tavoitteina olivat muun muassa kommunistipuolueen vallan pienentäminen ja siirtyminen monipuoluejärjestelmään sekä itäblokin valtioiden valvonnan lievittäminen. Tavoitteissa onnistuttiin osittain, mutta uudistukset johtivat lopulta valtion järjestelmän sortumiseen.

Hajoamisen jälkeen

IVY:n lippu

Neuvostoliiton kaikki neuvostotasavallat itsenäistyivät vuosien 1990-1991 aikana. Hajoamisen jälkeen kaikki neuvostotasavallat ovat kehittyneet omiin suuntiinsa itsenäisinä valtioina. Osa entisistä neuvostotasavalloista liittyi vuonna 2004 NATO-sotilasjärjestöön ja Euroopan unioniin.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Kylmän sodan aikainen vastustaja, Yhdysvallat on kehittynyt maailman tärkeimmäksi vaikuttajaksi. Yhdysvallat on tullut taloudellisesti, poliittisesti, sotilaallisesti, tieteellisesti, teknologisesti ja kulttuurisesti maailman tärkeimmäksi vaikuttajaksi.

Neuvostoliiton perintö

Monet Venäjän köyhälistöön kuuluvista toivovat uuden Neuvostoliiton perustamista ja sosialismin paluu. Neuvostoliitto on myös edelleen ajankohtainen puheenaihe maailmanpolitiikassa, vaikkei valtiota ole ollut olemassa enää lähes 15 vuoteen. Myös kommunismissa Neuvostoliitto on edelleen vahvasti esillä.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen maailman sosialismi on heikentynyt; ennen Neuvostoliiton hajoamista, vuonna 1989 Berliinin muuri purettiin ja vuonna 1990 Saksan demokraattinen tasavalta liitettiin Saksan liittotasavaltaan. Jugoslavia hajosi vuonna 1991. Nykyisin maailman merkittävin sosialistinen valtio on Kiinan kansantasavalta. Muita tunnettuja sosialistisia valtioita ovat muun muassa Pohjois-Korea ja Kuuba.

Politiikka

Tiedosto:Congress-ccpsu.jpg
Neuvostoliiton kommunistisen puolueen kongressi.

Neuvostoliitto oli sosialistinen liittovaltio, jossa ylin valta oli Neuvostoliiton kommunistisella puolueella (NKP), joka oli perustettu vuonna 1922 Neuvostoliiton perustamisen yhteydessä. 1980-luvun lopulla Mihail Gorbatšovin hallituskaudella NKP:n valta pieneni ja maa alkoi siirtymään kohti monipuoluejärjestelmää, jollaista ei kuitenkaan koskaan luotu. Valtansa menettänyt NKP lakkautettiin 24. elokuuta 1991. Samana päivänä Venäjä ja Ukraina itsenäistyivät. Neuvostoliitto jatkoi olemassaoloaan muodollisesti muutamien kuukausien ajan. Virallisesti Neuvostoliitto lakkasi olemasta 26. joulukuuta, vaikkei tuolloin Neuvostoliitolla ollut enää ainuttakaan jäsenmaata.

Neuvostoliiton ylin valta oli NKP:n päämiehellä, eli keskuskomitean pääsihteerillä, josta käytettiin yleisesti nimitystä Neuvostoliiton johtaja.

Neuvostoliitossa oli myös virallisen valtionpäämiehen asema, jonka valtaoikeudet olivat NKP:n keskuskomitean pääsihteerin oikeuksia pienemmät. Valtionpäämieheksi nimitettiin 19171938 neuvostokongressin toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtajaa, vuodesta 1938 korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtajaa. Varsinainen presidentin virka otettiin Neuvostoliitossa käyttöön vasta toukokuussa 1989, jolloin Neuvostoliiton johtajan ja valtionpäämiehen virat yhdistettiin yhtenäiseksi presidentin viraksi.

Neuvostoliiton hallitusta johti ministerineuvoston puheenjohtaja, joka valittiin puolueen sisäisellä äänestyksellä. Neuvostoliiton historian aikana pääministerit vaihtuivat usein, eikä heillä ollut merkittävästi poliittista valtaa.

Varsovan liitto

Pääartikkeli: Varsovan liitto
Varsovan liiton jäsenmaat.

Varsovan liitto perustettiin vuonna 1955 Neuvostoliiton johdolla NATOn vastaiseksi sotilasliitoksi. Liittosopimuksen allekirjoittivat Albania, Bulgaria, Itä-Saksa, Neuvostoliitto, Puola, Romania, Tšekkoslovakia ja Unkari. Jugoslaviaa lukuun ottamatta kaikki itäblokin maat olivat osallisina. Sotilasliiton jäsenet sitoutuivat tarvittaessa puolustamaan toisiaan, jos yksi tai useampi jäsenvaltio joutui hyökkäyksen kohteeksi. Varsovan liittoa johdettiin Moskovasta ja sitä tukemassa olivat osallistujamaissa olleet neuvostojoukot. Nämä joukot olivat olleet maissa jo toisen maailmansodan päättymisestä asti miehitysjoukkoina. Neuvostoliitto huolehti myös jäsenmaiden armeijoiden varustamisesta.
Vuonna 1956 Unkari yritti julistautua irti liittosopimuksesta Unkarin kansannousun yhteydessä, mutta neuvostojoukot miehittivät maan, kukistivat kansannousun ja pakottivat Unkarin pysymään sotilasliiton jäsenenä. Vuonna 1968 Varsovan liiton joukot tukahduttivat Tšekkoslovakiassa syntyneen demokratisoitumisprosessin (Prahan kevät) lähettämällä miehitysjoukkoja. Tšekkoslovakian miehitys sai Albanian vetäytymään Varsovan liiton jäsenyydestä. Vuonna 1989 kommunististen hallintojen sortuessa Itä-Euroopassa sotilasliiton merkitys väheni muodolliseksi, kunnes viimein kesäkuussa 1991 organisaatio lakkautettiin virallisesti. Neuvostoliitto hajosi saman vuoden aikana.

SEV

SEV:in jäsenmaat 1980-luvulla.
Pääartikkeli: SEV

SEV oli vuosina 19491991 olemassa ollut kommunististen valtioiden talousyhteisö, joka oli itäinen vastine Euroopan talousyhteisölle. SEV:iin kuului aikanaan suurin osa maailman kommunistisista valtioista.

Yleisesti SEV:tä pidettiin melko heikkona talousliittona, eikä sen toimivuus ollut lähellekään Euroopan talousyhteisön tasoa. SEV-maiden yhteistyö ei onnistunut kovinkaan hyvin, pääasiassa siksi, että SEV-maiden talous oli EY-maiden talouteen verrattuna varsin pieni. SEV lopetettiin kylmän sodan loputtua ja kommunismin sorruttua Euroopassa 1990-luvun alussa.

Käytännössä SEV oli lähinnä Neuvostoliiton vastaveto Marshall-avulle. 1950-luvulla SEV:n piirissä aiottiin sopia yhteisestä työnjaosta, mutta yritys ei onnistunut.

Propaganda

Tiedosto:Soviet propaganda.jpg
Neuvostoliittolaista propagandaa.
Pääartikkeli: Propaganda: Neuvostoliitto

Neuvostoliiton propaganda oli erityisen voimakasta jo ennen toista maailmansotaa ja sodan aikana. Propagandaa käytettiin runsaasti myös kylmän sodan aikaan. Tehokkaan propagandan mahdollisti muun muassa maan epädemokraattisuus ja tiedonvälityksen keskittyneisyys. Tiedotusvälineiden vapaus puuttui. Valtion suoraan hallinnoimien tai tarkasti valvomien tiedotusvälineiden lisäksi ei ollut olemassa luvallisia vaihtoehtoisia tiedotuskanavia, kuten lännessä. Ylhäältä tulevan tiedon kyseenalaistaminen oli jopa rikollista. Neuvostoliiton propagandassa länsimaat ja demokratiat leimattiin usein fasistisiksi, sotaa lietsoviksi ja ei-demokraattisiksi.

Länsimaiden ihmisten valtaosan kerrottiin elävän köyhyydessä ja kurjuudessa. Toisen maailmansodan aikaansaamaa maailmanlaajuista natsismin ja fasismin pelkoa hyödynnettiin sekä väittämällä länsimaiden muistuttavan fasistisia järjestelmiä, että väittämällä Neuvostoliittoa kaiken sen vastakohdaksi, mitä natsit ja fasistit olivat edustaneet- eri kansojen tasa-arvoiseksi ja rauhanomaiseksi kodiksi. Tämä propaganda vaikutti myös lännessä moniin vasemmistotahoihin, jotka usein uskoivat ainakin osittain väitteet Neuvostoliitosta onnelana ja pitivät länttä turmeltuneena.

Länsivastainen propaganda suuntautui lähinnä Itä-Euroopan maihin ja omaan kansaan. Länteen tuotettiin propagandaa, jossa Neuvostoliitto esiteltiin onnelaksi ja kehityksen huipuksi, jossa ihmisoikeudet, tasa-arvo ja elintaso olivat maailman parhaat.

Maantiede

Korkeussuhteet

Neuvostoliitto oli koko historiansa ajan pinta-alaltaan maailman suurin valtio. Neuvostoliiton alue käsitti Euroopan ja Aasian alueita. Neuvostoliiton läntinen osa kuului Itä-Eurooppaan, mutta suurin osa sijaitsi Aasiassa. Suurimmat asuinalueet olivat keskittyneet pääasiassa etelään ja länteen.

Laajentuminen

Neuvostoliiton alkuperäinen alue vihreällä, myöhemmin liitetyt alueet punaisella.

Alkuperäinen Neuvostoliitto käsitti Venäjän, Ukrainan ja Transkaukasian neuvostotasavallat. Myöhemin Venäjän SFNT:stä irrotettiin Kazakstanin ja Kirgiisien autonomiset neuvostotasavallat, joista tuli omia tasavaltojansa Neuvostoliiton sisällä. Vuonna 1925 Neuvostoliittoon liittyivät rauhanomaisesti Turkmenistan ja Uzkebistan sekä vuonna 1929 Tadžikistan. Vuonna 1936 Transkaukasia jaettiin Armenian, Azerbaidžanin ja Gruusian tasavaltojen kesken. Suomelta valloitettu Karjalais-Suomalainen SNT oli vuosina 1940–1956 oma osavaltionsa, mutta liitettiin 1956 Venäjän SFNT:aan ja alennettiin Karjalan autonomiseksi sosialistiseksi neuvostotasavallaksi.

Neuvostoliitto laajentui etenkin 1940-luvulla Stalinin hallintokauden aikana. Vuonna 1940 Neuvostoliittoon liitettiin miehitetyt Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua. Samoihin aikoihin Neuvostoliitto miehitti muun muassa alueita Suomelta ja Japanilta, Kaliningradin alueen Saksalta sekä Moldavian ja Länsi-Ukrainan alueet Romanialta ja liitti nämä maahansa toisen maailmansodan loputtua.

Neuvostoliiton valtion rajat pysyivät samoina aina 1990-luvulle saakka, jolloin Neuvostoliitto alkoi hajota. Neuvostoliiton hajoaminen alkoi vuonna 1990, jolloin osa neuvostotasavalloista itsenäistyi. Vuoden 1991 aikana suurin osa neuvostotasavalloista erosi liitosta ja muodosti omat itsenäiset valtionsa. Loputkin neuvostotasavallat itsenäistyivät joulukuussa 1991, jolloin Neuvostoliitto lakkasi virallisesti olemasta.

Suurimpia kaupunkeja

Hallinnollinen jako

Neuvostoliiton tasavaltojen rajat

Neuvostoliitto koostui 15 eri jäsenvaltiosta eli neuvostotasavallasta. Jokaisella neuvostotasavallalla oli oma kommunistinen puolue ja sisäiset hallintoelimet lukuun ottamatta suurinta neuvostotasavaltaa Venäjää, jolla ei ollut omaa hallintoa.

Valtion hallinnon keskus sijaitsi Venäjän SFNT:n pääkaupungissa Moskovassa, joka oli myös koko valtion pääkaupunki. Jokaisella neuvostotasavallalla oli oma pääkaupunkinsa, joissa sijaitsivat sisäiset hallintorakennukset.

Neuvostotasavalloilla oli osittainen itsehallinto-oikeus. Neuvostoliiton vuoden 1977 perustuslain mukaan neuvostotasavalloilla oli oikeus erota Neuvostoliitosta, mutta käytännössä tämä ei onnistunut. Lakia käytettiin kuitenkin vuonna 1991 hyväksi Neuvostoliiton hajotessa.

Osalla neuvostotasavalloista oli oma hallinnollinen jakonsa, joka koostui autonomisista neuvostotasavalloista. Eniten autonomisia neuvostotasavaltoja oli Venäjällä. Autonomiset neuvostotasavallat eivät saaneet itsenäisyyttä Neuvostoliiton hajotessa.




Tiedosto:Kazakhstan 1960s.jpg
Kazakstanilaisia maanviljelijöitä 1960-luvulla.
Alue km2 1 000 as (1971) Pääkaupunki
1. Venäjän federatiivinen sosialistinen neuvostotasavalta 17 075 400 130 700 Moskova
Baškiirien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 143 600 3 800 Ufa
Burjaattien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 351 300 800 Ulan-Ude
Dagestanin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 50 300 1 400 Mahatškala
Jakuuttien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 3 103 200 600 Jakutsk
Kabardiinien ja balkaarien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 12 500 600 Naltšik
Kalmukkien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 75 900 300 Elista
Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 172 000 700 Petroskoi
Komin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 415 900 960 Syktyvkar
Marin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 23 200 700 Joškar-Ola
Mordvalaisten autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 26 200 1 000 Saransk
Pohjois-Ossetian autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 8 000 550 Ordžonikidze
Tataarien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 68 000 3 100 Kazan
Tšetšenien ja ingušien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 19 300 1 100 Groznyi
Tšuvassien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 18 300 1 200 Tšeboksary
Tuvan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 170 500 200 Kyzyl
Udmurtien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 42 100 1 400 Iževsk
Adygein autonominen alue 7 600 400 Maikop
Hakassien autonominen alue 61 900 450 Abakan
Juutalaisten autonominen alue 36 000 170 Birobidžan
Karatšaiden ja tšerkessien autonominen alue 14 100 350 Tšerkessk
Vuoristo-Altain autonominen alue 92 600 170 Gorno-Altaisk
Burjaattien Aginskin kansallinen piiri 19 900 60 Aginskoje
Burjaattien Ust-Ordynskin kansallinen piiri 22 100 150 Ust-Ordynsk
Hanti-Mansin kansallinen piiri 523 100 270 Hanti-Mansijsk
Jamalo-nenetsien kansallinen piiri 750 300 75 Salehard
Komi-permjakkien kansallinen piiri 32 900 220 Kudymkar
Korjakkien kansallinen piiri 301 500 40 Palana
Nenetsien kansallinen piiri 176 700 37 Narjan-Mar
Taimyrin kansallinen piiri 862 100 37 Dudinka
Tšuktsien kansallinen piiri 737 700 97 Anadyr
2. Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta 604 000 47 500 Kiova
3. Kazakstanin sosialistinen neuvostotasavalta 2 715 000 13 100 Alma-Ata
4. Uzbekistanin sosialistinen neuvostotasavalta 450 000 12 300 Taškent
Karakalpakkien autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 165 600 700 Nukus
5. Valko-Venäjän sosialistinen neuvostotasavalta 207 600 9 100 Minsk
6. Azerbaidžanin sosialistinen neuvostotasavalta 87 000 5 200 Baku
Nahitševanin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 5 500 299 Nahitševan
7. Gruusian sosialistinen neuvostotasavalta 69 700 4 700 Tbilisi
Abhasian autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 8 600 500 Suhumi
Adžarian autonominen sosialistinen neuvostotasavalta 3 000 300 Batumi
Etelä-Ossetian autonominen alue 3 900 100 Tshinvali
8. Moldavian sosialistinen neuvostotasavalta 33 700 3 600 Kišinjov
9. Liettuan sosialistinen neuvostotasavalta 65 200 3 200 Vilna
10. Kirgiisien sosialistinen neuvostotasavalta 198 500 3 000 Frunze
11. Tadžikistanin sosialistinen neuvostotasavalta 142 500 3 000 Dušanbe
Vuoristo-Badahšanin autonominen alue 63 700 100 Horok
12. Armenian sosialistinen neuvostotasavalta 29 899 2 500 Jerevan
13. Latvian sosialistinen neuvostotasavalta 63 700 2 400 Riika
14. Turkmenistanin sosialistinen neuvostotasavalta 488 700 2 200 Ašgabat
15. Eestin sosialistinen neuvostotasavalta 45 100 1 400 Tallinna

Armeija

Puna-armeijan lippu
Pääartikkeli: Puna-armeija

Neuvostoliiton armeija oli viralliselta nimeltään Työläisten ja talonpoikien punainen armeija, josta käytettiin lyhennettä Puna-armeija. Puna-armeija perustettiin 23. helmikuuta 1918 Venäjän sisällissodassa punakaartilaisten armeijaksi. Punaisten voitettua sisällissota vuonna 1921 siitä tuli vuonna 1922 perustetun Neuvostoliiton armeija.

Hallinnollisesti puna-armeija perustettiin määräyksellä kansankomissaarien neuvostossa 15. tammikuuta 1918 jo valmiiksi olemassaolevien punakaartien pohjalle. Virallinen puna-armeijan päivä, 23. helmikuuta 1918 muistuttaa ensimmäisestä joukkovärväyksestä Pietarissa ja Moskovassa ja ensimmäisistä taistelutoimista miehittävää keisarillisen Saksan armeijaa vastaan.

Punakaartien järjestäminen sotilaskurinalaiseksi armeijaksi oli tarpeen erityisesti juuri tuolloin siksi, että Saksan keisarikunta ei enää pidempään jäänyt odottamaan kansankomissaarien neuvoston päätöksiä Saksalle Brest-Litovskissa luovutettavista alueista, vaan oli lopettanut 5. joulukuuta 1917 solmitun aselevon ja lähtenyt hyökkäämään Latvian ja Viron kautta kohti Petrogradia (Pietari 1916-1924) Lev Trotskin katkaistua neuvottelut tyytyen aselepolinjaan Saksan ensin tunnustettua Ukrainan itsenäisyyden.

23. helmikuuta oli tärkeä kansallinen vapaapäivä Neuvostoliitossa, jota myöhemmin juhlittiin myös nimellä Puna-armeijan päivä. Juhlapäivä jatkaa perinnettä edelleen nimellä isänmaan puolustajien päivä. Puna-armeijan perustajana pidetään yleisesti Lev Trotskia, joka toimi sekä ulkoministeriä vastaavana ulkoasiainkansankomissaarina että puolustusministeriä vastaavaa sotakansankomissaarina vuosina 19181924.

Tiedosto:Neukokardi.jpg
Neuvostoarmeijan asevelvollisen kokardi

Perustettaessa puna-armeija perustui vapaaehtoisuuteen, eikä se tuntenut sotilasarvoja tai joukko-osastosymboleita. Upseerit valittiin demokraattisesti. 29. toukokuuta 1918 18–40-vuotiaat miehet tehtiin kuitenkin asevelvolliseksi. Suuren luokan värväysoperaation toteuttamiseksi alueelliset kutsuntalautakuntia vastaavat sotilaskomissariaatit (военный комиссариат, военкомат; voenkomat) perustettiin, jotka toimivat tässä tehtävässä ja tällä nimellä aina Neuvostoliiton hajoamiseen asti. Sotilaskomissariaatteja ei tule sekoittaa armeijan poliittisiin komissaareihin (politrukkeihin).

Jokaiseen puna-armeijan yksikköön sijoitettiin poliittinen komissaari, jolla oli valta kumota yksikön komentajien päätökset, jos ne olivat ristiriidassa kommunistisen puolueen periaatteiden kanssa. Vaikka tämä johti väistämättä komentojärjestelmässä esiintyvään tehottomuuteen, puolueen johto piti tärkeänä kontrolloida upseeristoa, joka oli sisällissodan edetessä yhä useammin muodostettu entisen keisarillisen armeijan upseereista.

Venäjän sisällissodassa 1918-1920 puna-armeija taisteli valkoisia vastavallankumouksellisia armeijoita vastaan ja sitä käytettiin myös sisäisten kapinoiden tukahduttamisiin. Sodan loppuun mennessä puna-armeijassa palveli lähes 5 miljoonaa miestä.

Ammattiupseerien toimi, joka oli hylätty "tsaristisena perintönä", palautettiin 1935. Suurten puhdistusten aikana lähes kaikki vanhemmat upseerit kuitenkin teloitettiin tai lähetettiin pakkotyöleireille potentiaalisina uhkina Stalinin vallalle.

Neuvostoliiton hyökätessä Suomeen talvisodassa puna-armeijan voimaa heikensivät suuresti kykenemättömyys sopeutua purevaan pakkaseen ja monet muut tekijät. Taisteluiden jatkuessa komennettiin rintamalle myös ukrainalaisista koottuja eteläisiä yksilöitä. Armeija oli jo aikaisemmin mekanisoitu, kuten monet muutkin eurooppalaiset armeijat siihen aikaan. Moottoriajoneuvot soveltuivat kuitenkin huonosti talvisodan taistelukenttien metsäiseen maastoon, kylmyydestä puhumattakaan ja ylivoimaisiksi luultu puna-armeija juuttui pidentyviin taisteluihin sitkeätä vastarintaa tekevien suomalaisten kanssa. Lisäksi armeija taisteli sotaa täysin väärillä taistelutaktiikoilla, joiden muuttaminen oli vaikeata jäykän komentorakenteen takia. Myös kokemuspula oli Stalinin puhdistusten takia valtava. Alkuperäinen tarkoitus oli edetä muutamassa viikossa Helsinkiin, mutta taisteluiden jumiuduttua paikalleen tavoite ei koskaan toteutunut — vaikka Suomen armeija vietiin lähelle murtumispistettä, joutui Stalin kuitenkin taipumaan rauhanneuvotteluihin ja puna-armeija koki nöyryytyksen kansainvälisen yleisön silmissä.

Kansallissosialistisen Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941, puna-armeijan vahvuus oli arviolta 1,5 miljoonaa miestä. Se oli edelleen poliittisten puhdistusten heikentämä ja joutui pahasti hyökkäyksen yllättämäksi. Ensimmäisten viikkojen aikana käytännössä koko neuvostoilmavoimat tuhottiin kentille ja satoja tuhansia neuvostosotilaita motitettiin valtaviin motteihin.

Neuvostohallitus muutti taktiikkaansa parantaakseen pakenevan puna-armeijan moraalia 1941. Neuvostopropagandassa, joka oli aikaisemmin toitottanut poliittista agendaa luokkataistelusta muutti lähestymistavakseen patrioottisten tunteiden nostamisen väestössä ottaen käyttöönsä neuvostovaltaa edeltäneen keisarillisen Venäjän historian. Sota Hitlerin Saksaa vastaan rinnastettiin Napoleonia vastaan käytyyn isänmaalliseen sotaan 1812. Propaganda teki viittauksia sellaisiin legendaarisiin venäläisiin sankareihin kuin Aleksanteri Nevski ja Mihail Kutuzov. Ortodoksisen kirkon vainoaminen lopetettiin ja papisto elvytti esimerkiksi sellaisen perinteen kuin aseiden siunaaminen ennen taistelua. Poliittisten upseerien perinne poistettiin, vaikka tosin ainoastaan hetkellisesti. Armeijaan muodostettiin tarkasti määritellyt sotilasarvot ja alettiin myöntämään esimerkiksi mitaleita ja perustettiin "ritarikuntia". Kaarti perustettiin uudelleen ja suurta sankaruutta taistelussa osoittaneet yksiköt nimettiin uudelleen kaarti-etuliitteellä — kaartinrykmentti, kaartinarmeija jne.

Suuren isänmaallisen sodan aikaan puna-armeijaan värvättiin 15–20 miljoonaa upseeria ja sotilasta, joista 7–10 miljoonaa kuoli. Puna-armeijan sotilaat, jotka joutuivat saksalaisten vangiksi teloitettiin usein suoraan kentällä tai kuljetettiin epäinhimillisiin oloihin vankileireille. Heitä myös surmattiin tuhoamisleireillä osana holokaustia. Näiden vangiksi jääneiden osa ei ollut sodan lopussa vapautuessaan kovinkaan paljon parempi, koska antautumisesta rangaistiin joko teloituksella tai passituksella vuosiksi pakkotyöhön Siperiaan.

Saksaa vallatessaan puna-armeijan sotilaat syyllistyivät myös lukemattomiin sotarikoksiin—ryöstelyyn, tuhoamiseen ja saksalaisnaisten raiskauksiin. Puna-armeijan sotilaat eivät erotelleet saksalaista sotilasta ja siviiliä . Sotarikokset johtuivat osittain sekä löyhästä kontrollista että katkeruudesta—saksalaiset olivat itse toteuttaneet samanlaisia julmuuksia Neuvostoliitossa. Puna-armeijan johto tuomitsi raakuudet puna-armeijan sotilaan arvolle sopimattomiksi tekosiksi, mutta niiden konkreettiseen estämiseen tähtäävät toimet olivat ponnettomia. On huomattava kuitenkin, etteivät kaikki sotilaat syyllistyneet näihin raakuuksiin ja useimmiten asialla olivatkin itse rintamajoukkojen sijaan selustan joukot.

Tiedosto:Battle of Stalingrad.jpg
Neuvostosotilaiden voitonjuhlintaa Stalingradin taistelun jälkeen.

Voitetun sodan jälkeen ja Berliinin sortumisen jälkeen puna-armeijaa kohtaan tunnettu kunnioitus ja sen arvovalta nousivat neuvostoyhteiskunnassa huomattavasti. Viimeinen askel muodonmuutoksessa vallankumouksellisesta asejoukosta suvereenin valtion vakinaiseksi armeijaksi tapahtui 1946, kun puna-armeija nimettiin neuvostoarmeijaksi.

Sodan jälkeen joukkoja kotiutettiin ja armeijan vahvuus vähennettiin arviolta viiteen miljoonaan. Neuvostoarmeijan yksiköt, jotka olivat vapauttaneet Itä-Euroopan maat saksalaisten vallasta jäivät maihin miehitysjoukoiksi varmistamaan neuvostovallan säilymisen. Tämä johti valtioiden muuttumiseen sosialistisen blokin jäseniksi ja käytännössä Neuvostoliiton satelliittivaltioiksi. Suurin neuvostoarmeijan vahvuus oli sijoitettuna Itä-Saksaan torjumaan NATO-joukkojen uhkaa.

Saksalaishyökkäyksen Neuvostoliiton maaperällä aiheuttamat tuhot saivat Neuvostoliiton muodostamaan kylmän sodan doktriinin, jonka tavoite oli taistella vihollisia vastaan niiden omalla maaperällä tai mahdollisesti satelliittivaltioiden puskurivyöhykkeellä. Turvatakseen tuon puskurivyöhykkeen olemassaolon neuvostojoukot kukistivat kaikki sosialisminvastaiset kansannousut DDR:ssä, Unkarissa ja Tšekkoslovakiassa 1950- ja 1960-luvuilla.

Vastakkainasettelu NATO:n kanssa kylmän sodan aikana perustui lähinnä ydinpelotteeseen. Neuvostoliitto käytti paljon resursseja armeijansa ydinaseiden kehittelyyn, etenkin ballististen ohjusten ja ydinsukellusveneiden. Konflikteja sodittiin ainoastaan ns. proxy-sotien kautta, joissa Yhdysvallat ja NL tukivat hallituksia tai kapinallisliikkeitä tarpeen mukaan.

1979 neuvostoarmeija kuitenkin puuttui suoraan sisällissotaan, joka riehui Afganistanissa. Neuvostoliiton tavoitteena oli tukea ystävällismielistä maallista hallintoa, jota uhkasivat muslimifundamentalistisissit (joihin kuului mm. Osama bin Laden). Yhdysvallat tuki näitä sissejä taloudellisesti ja sotilaallisilla varusteilla, mm. toimittamalla niille amerikkalaisia Stinger-ilmatorjuntaohjuksia, joilla oli tarkoitus taistella neuvostojoukkojen ilmaherruutta vastaan. Teknisestä ylivertaisuudestaan huolimatta neuvostoarmeija ei onnistunut saamaan maata kontrolliin ja kärsi jatkuvia tappioita sissien iskuissa ja väijytyksissä. Mihail Gorbatšov veti viimein joukot maasta 1988. Afganistanin sotaa 1980–1988 voidaan verrata Yhdysvaltain käymään sotaan Vietnamissa—molemmat olivat kylmän sodan sijaissotia ja molemmat päättyivät nöyryyttävään tappioon teknisesti alivoimaista, mutta lopulta voitokasta sissivastustajaa vastaan.

Puna-armeija hajoitettiin vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä ja sen resurssit jaettiin seuraajavaltioiden kesken. Suurin osa armeijasta, mukaan lukien enemmistö ydinohjusjoukoista liitettiin Venäjän federaation armeijaan. Itä-Eurooppaan sijoitetut joukot vedettiin takaisin vuosina 1991–1994. Venäjän federaation armeijassa säilyvät edelleen puna-armeijan perinteet, koska sen tunnuksena on edelleen punainen, viisisakarainen tähti.

Avaruusohjelma

Tiedosto:Launch-of-sputnik2.jpg
Sputnik 2 laukaisuvalmiina.

Neuvostoliiton avaruusohjelma perustuu fyysikko ja matemaatikko Konstantin Tsiolkovskin työhön. Hän tutki ensimmäisen avaruuslennon mahdollisuutta matemaattisesti ja kokeellisesti ja kehitti rakettien ohjausmenetelmiä, nestemäisiä polttoaineita ja monivaiheisen raketin periaatteen. Valtio alkoi jo 1921 tukea rakettitutkimusta sotilastarkoituksiin. 1930-luvulla "pääsuunnittelija" Sergei Koroljov nousi tutkimusohjelman johtoon.

Koroljovin johdolla Neuvostoliitto kehitti 1950-luvulla mannertenvälisen ohjuksen, joka pystyi kantamaan ydinaseen yhdysvaltalaisiin kohteisiin. R-7-ohjus laukaistiin ensi kertaa 21. elokuuta 1957. Sekä Neuvostoliitto että Yhdysvallat ilmoittivat aikeestaan laukaista satelliitti kansainvälisen geofyysisen vuoden (1957) kunniaksi. Onnistuneen laukaisun jälkeen ensimmäinen satelliitti, yksinkertainen Sputnik 1 pantiin kokoon nopeasti ja laukaistiin 4. lokakuuta. Rakettiohjelman puitteissa rakennettiin Tiuratamin alueella Baikonurin kosmodromi.

Sputnik-1 johti kohuun sekä Neuvostoliitossa että Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun brittiläinen lehdistö nosti sen merkittäväksi uutiseksi. Hruštšev vaati Korolevia toteuttamaan uuden lennon välittömästi. Sputnik 2 -lento 3. marraskuuta kuljetti avaruuteen yli 1000 kg aluksen mukanaan Laika-koira. Toukokuussa 1958 laukaistu Sputnik-3 painoi 1500 kg.

Luna 1–3 tutkivat Kuuta 1959. Luna 2 -luotain törmäsi suunnitelman mukaisesti Kuuhun. Sen jälkeen Luna 3 kuvasi Kuun "pimeän puolen". Tammikuussa 1966 Luna 9 pystyi tekemään ensimmäisen aluksena pehmeän laskun Kuun pinnalle.

4000 kg painavasta Zenit-vakoilusatelliitista kehitettiin miehitetty Vostok-avaruusalus. Vuonna 1960 sillä tehtiin koelentoja, joilla mm. koirilla testattiin miehitetyn lennon turvallisuutta. 12. huhtikuuta 1961 Koroljovin valitsema kosmonautti Juri Gagarin kiersi Maan 108 minuutin avaruuslennolla. German Titov kiersi maan 17 kertaa Vostok 2:lla. Hän sairastui matkalla, joka aiheutti vuoden viiveen ohjelmaan kun tiedemiehet tutkivat mahdollisuutta, ettei ihminen selviäisi pitkiä aikoja avaruudessa. Vostok 3 ja Vostok 4 toimivat yhtä aikaa avaruudessa ja lähestyivät toisiaan viiden kilometrin etäisyydelle elokuussa 1962. Koe toistettiin heinäkuussa 1963, jolloin mukana oli ensimmäinen naiskosmonautti Valentina Tereškova Vostok 6 -aluksessa.

Vuonna 1964 Korolev laajensi Vostokin kolmipaikaiseksi Voshod-alukseksi, jossa kolmen hengen miehityksellä miehistöllä ei ollut tilaa käyttää avaruuspukuja. Voshod 2 -aluksen miehistöön kuulunut Aleksei Leonov teki ensimmäisen avaruuskävelyn, joka kesti 10 minuuttia. Maaliskuussa 1966 Venera 3 oli ensimmäinen alus, joka kiersi toista planeettaa, Venusta.

Avaruusasema Mir syyskuussa 1996.

R-7-ohjuksesta kehittyi 16 kantorakettiversiota, mm. Molnija ja Sojuz. Uuden sukupolven Sojuz-ohjelman avaruusaluksen suunnittelu oli alkanut jo 1962. Sojuzin ensimmäisellä miehitetyllä koelennolla 23. huhtikuuta 1967 yksin ollut Vladimir Komarov kuoli ensimmäisenä ihmisenä avaruuslennon aikana, mikä osaltaan heikensi Neuvostoliiton mahdollisuuksia kilpajuoksussa miehitettyyn kuulentoon, kuten myös Koroljovin kuolema 59-vuotiaana 1966.

Yhdysvaltain onnistumisen jälkeen Neuvostoliitto keskitty 1969 lähtien miehitettyihin avaruusasemiin. Ensimmäinen avaruusasema, Saljut 1 laukaistiin 19. huhtikuuta 1971. Miehistö vietti 23 päivää avaruudessa, mutta kuoli paluulennolla. Viimeiseksi Saljut-asemaksi jäi Saljut 7. 20. helmikuuta 1986 Neuvostoliitto laukaisi Mir-avaruusaseman perusmoduulin. Asemalla tehtiin lukuisia ennätyksiä, mm. Valeri Poljakov vietti siellä 438 vuorokautta yhtä mittaa. Asemalla vieraili yli sata ihmistä kahdestatoista maasta. Mir kestikin kauemmin kuin Neuvostoliitto ja se tuhoutui hallitusti ilmakehässä vasta 23. maaliskuuta 2001.

Vuodesta 1976 Neuvostoliitto kehitti myös Buran-nimistä avaruussukkulaa vastineeksi Yhdysvaltain ohjelmalle. Buran oli jonkin verran Yhdysvaltain sukkulaa kehittyneempi, mutta se laukaistiin vain kerran 1988 miehittämättömänä kiertoradalle Energija-raketilla.

Talous

Ruplan seteli vuodelta 1961.

Neuvostoliiton talouselämä oli täysin kollektivoitu. Yksityisillä ei ollut oikeutta omistaa tuotantovälineitä eikä maata. Ainoa sallittu yksityisyritteliäisyyden muoto oli kolhoosikaisten harjoittama omien (valtiolta vuokrattujen) palstojen viljely ja tuotteiden myynti. Talouselämää johdettiin keskitetyn suunnitelman mukaan, joka jätti yksittäisille tuotantoyksiköille hieman itsenäistä päätäntävaltaa. Valtion suunnitteluelin Gosplan määritteli viisivuotiskausittain kansantalouden määrälliset ja laadulliset tavoitteet eli normit. Nämä tavoitteet jaettiin sekä alueellisesti (neuvostotasavalloille) että toimialoittain ja aina kullekin tehtaalle tai muulle tuotantoyksikölle saakka.

Neuvostoliitossa sijaitsi neljännes maailman metsävaroista ja 60 % havupuuvaroista. Metsäpinta-ala oli 747 miljoonaa hehtaaria ja puusto 80 miljardia m³, josta havupuita 84 %. Metsät peittivät maa-alasta 38 %. Vuotuinen kasvu oli 800 miljoonaa m³ ja tästä hakkuutoiminnan piirissä olevissa metsissä n. 500 miljoonaa m³. Metsätalouden tukialue oli taigavyöhyke. Uralilla ja siitä länteen olivat pääpuulajit mänty, kuusi ja koivu, idässä lehtikuusi, mänty, sembramänty, kuusi, pihtakuusi ja koivu. Runsain puulaji oli lehtikuusi (yhteensä 28 miljardia m³). Metsävaroista 83 % sijaitsi Uralilta itään olevilla alueilla, mutta hakkuista vain 35 % tapahtui siellä. Hakkuiden painopiste oli siirtymässä koko ajan Uralilta itään. Kokonaishakkuut olivat 390 miljoonaa m³. Maan Euroopan-puoleinen osa oli ollut kauan liikahakkuiden kohteena, ja puun hankintaa olikin siellä jouduttu 1960-luvulta lähtien supistamaan. Lehtipuut muodostivat vielä reservin, jota voitiin kasvavassa määrin hyödyntää. Puun hankinta tapahtui valtaosin avohakkuina. Metsänhoitotyöt olivat vähäisiä puunkäyttöön verrattuna.

Neuvosto-Venäjä sisällisodan ja intervention voitettuaan pyrki uuteen talouspolitiikkaan, NEP:iin (Новая Экономическая Политика), mikä edellytti yksityisen investoimisen vuoksi vakaita rahaoloja. Neuvostoliitto vakautti rahaolot 1924 sitomalla ruplan kultakantaan ja vaihtamalla 50 000 neuvostovenäläistä ruplaa, sovznakia (совзнак) yhteen uuteen ruplaan. Toinen inflaatiokausi sattui toisen maailmansodan aikaan. Vuonna 1947 toteutettiin rahaolojen vakautus leikkaamalla talletuksia.

Neuvostoliiton rahayksikkö oli Venäjän keisarikunnassakin käytössä ollut rupla ja sen alayksikkö kopeekka. Yksi rupla vastasi arvoltaan sataa kopeekkaa. Neuvostoliiton hajottua ruplaa rahayksikkönään ovat käyttäneet Valko-Venäjä ja Venäjä. Muut neuvostotasavallat ovat itsenäistymisen jälkeen ottaneet käyttöön omat rahayksikkönsä.

Väestö

Neuvostoliiton väkiluvun kehitys vuosien 1961-1991 aikana.

Ennen hajoamistaan Neuvostoliitossa asui lähes 300 miljoonaa ihmistä ja se oli väkiluvultaan maailman kolmanneksi suurin valtio. Suurimmat asuinalueet olivat etenkin länsi- ja eteläosat. Pohjois- ja itäosat olivat harvempaan asuttuja. Neuvostoliiton väestöstä suurin osa oli venäläisiä. Muita kansallisryhmiä olivat tataarit, ukrainalaiset, baškiirit, tšuvassit, mordvalaiset, valkovenäläiset, baltialaiset, armenialaiset, avaarit, tšetšeenit, saksalaiset, juutalaiset, kazakit, marit, udmurtit sekä virolaiset, karjalaiset ja muut itämerensuomalaiset.

Neuvostoliitossa ei ollut virallista kieltä, mutta käytännössä se oli eniten puhuttu kieli, venäjä. Jokaisen jäsenmaan alueella oma kieli oli myös lähes virallisen kielen asemassa. Neuvostoliittolaisissa virastoissa oli osattava venäjän kieltä ja se oli yksi koulujen oppiaineista.

Urheilu

Neuvostoliitto menestyi etenkin talviurheilu-lajeissa, kuten jääkiekossa, pikaluistelussa, hiihdossa ja mäkihypyssä pääsemällä useissa urheilukilpailuissa mitalisijoille. Maa oli esimerkiksi jääkiekossa maailman huipulla ja voitti useita jääkiekkomestaruuksia. Merkittävin vastustaja jääkiekossa oli Kanada. Neuvostoliittolaiset urheilijat menestyivät myös jalkapallossa, painissa, voimistelussa ja yleisurheilussa.

Olympiaraha Vuoden 1980 olympialaisista.

Neuvostoliitto menestyi olympialaisissa useita kertoja. Maan kulta-aikaa oli vuosi 1956, neljän peräkkäisen turnauksen rupeama vuosina 19641976 sekä olympialaiset 1984 ja 1988. Vuoden 1980 kesäolympialaiset järjestettiin Moskovassa. Kilpailuja boikotoi muun muassa Neuvostoliiton poliittinen vastustaja, Yhdysvallat.

Neuvostoliitto pääsi jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa mitalisijoille lähes vuosittain ja 1960-luvulta lähtien myös voitti kilpailun lähes vuosittain. Sillä on edelleenkin eniten jääkiekon maailmanmestaruuksia. Jääkiekon maailmanmestaruuksia on yhteensä 22. Neuvostoliitto voitti myös lähes joka kerta jääkiekon olympiamestaruuden. Sillä on edelleen eniten jääkiekon olympiamestaruuksia maailmanmestaruuksien lisäksi.

Neuvostoliitto oli aikanaan urheilussa useita muita maita edellä huippukuntoisilla ammattijoukkueillaan. Esimerkiksi 1960-luvulla Euroopassa urheilujoukkueet olivat osittain harrastuspohjaisia, mutta neuvostoliittolaiset urheilijat tekivät urheilua päätyönään.

Maan hajottua suurin osa jäsenmaista on osallistunut eri urheilutapahtumiin. Perinnettä jatkaa muun muassa Neuvostoliiton entinen jäsenmaa, Venäjä, joka on voittanut useita palkintoja erilaisissa urheilutapahtumissa, kuten olympialaisissa ja maailmanmestaruus-kilpailussa.

Liikenne

Tiedosto:Gaz 24 volga 1.jpg
Volga oli yksi neuvostoliittolaisista automerkeistä.

Valtavat etäisyydet ja tärkeiden luonnonvarojen sijainti vaikeakulkuisilla, tiettömillä seuduilla asettivat suuria vaatimuksia liikenneverkolle. Rahtikustannukset muodostivatkin 20 % Neuvostoliiton kansantulosta. Maan tasaisuus helpotti liikenneyhteyksien rakentamista, mutta ilmasto ja maaperä aiheuttivat hankaluuksia: pakkaset, lumen määrä, kevään ja syksyn kelirikkoaika, tulvat, ikirouta, Siperian suot ja aavikkoseutujen hiekka tekivät yhteyksien rakentamisen kalliiksi. Soran puute laajoilla tasangoilla vaikeutti tienrakennusta.

Neuvostoliitossa oli rautateitä kaikkiaan 138 000 kilometriä (toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen), josta oli sähköistettyjä 38 000 kilometriä ja maanteitä yli 1,5 miljoonaa kilometriä, josta kestopäällystettyjä 630 000 kilometriä. Maan läntiset osat olivat liikenteellisesti kehittyneimpiä, rautatieverkko oli tihein (taajin Ukrainan SNT:ssä) ja tiestö korkeatasoisinta, mutta joki- ja putkijohtokuljetukset vähäisiä. Itään ja pohjoiseen mentäessä lisääntyivät muun muassa öljyn ja kaasun putkijohtokuljetus, rautateitä rakennettiin jatkuvasti ja tiestöä parannettiin. Siperian, Kazahstanin, Keski-Aasian ja kaukoidän liikenneverkko oli pitkään vajavainen; Siperian rata oli ylikuormitettu sekä maantie- ja jokiliikenne olivat kehittymättömiä. Pohjoisimmat seudut olivat lentoyhteyksien varassa. Autoja maassa oli suhteellisen vähän ja suurin osa niistä oli kuorma-autoja. Metrot oli rakennettu Moskovaan, Leningradiin, Kiovaan, Tbilisiin, Bakuun, Harkovaan ja Taškentiin.

Neuvostoliitto oli maailman johtavia merenkulkumaita. Maassa oli 60 huomattavaa satamaa, joista suurimmat olivat Mustalla- ja Asovanmerellä tankkilaivojen tukikohta Novorossijsk sekä Odessa (20 miljoonaa tonnia) ja Batumi, Kaspianmerellä (pääasiassa öljykuljetuksia) Astraham ja Baku, Itämerellä Leningrad (14 miljoonaa tonnia), Riika ja Klapeda, Tyynellä valtamerellä Vladivostok ja Nahodka sekä Pohjoisella jäämerellä Arkangeli ja ainoa jäätymätön suursatama Murmansk.

Matkailu

Tiedosto:Sochi-black-sea-vaca.jpg
Auringonottajia Sotšissa 1950-luvulla.

Matkailu oli Neuvostoliitossa suosittua. Valtaosa oli kuitenkin kotimaan matkailua; ulkomaalaisia kävi vuosittain keskimäärin 3-4 miljoonaa ja heistä yli 60 % SEV-maista. Suosituimmat turistikohteet olivat Mustanmeren rannikot (Sotši, Kim, Batumi yms.) sekä suurkaupungit Moskova ja Leningrad.

Neuvostoliitosta muutto toiseen valtioon ei onnistunut ilman viranomaisten lupaa. Maahan ja maasta sai matkustaa viisumilla, jonka sai viranomaisilta. Neuvostoliitto valvoi tarkasti maahan- ja maastamuuttoa, eikä sallinut matkustamista ilman viranomaisten virallista lupaa.

Maahan muuttaminen oli lähes yhtä hankalaa kuin maasta muuttaminen. Muuttoon tarvittiin viranomaisten lupa, jota sai anoa suurlähetystöstä. SEV-maiden asukkaat pääsivät maahan muiden maiden asukkaita helpommin. Luvan saaminen muiden valtioiden kansalaisilta saattoi kestää joissain tapauksissa useita vuosia.

Kulttuuri

Tiedosto:Yuon New Planet 1921.jpg
Bolševikkien vallankumouksen jälkeisinä vuosina taiteilijat osallistuivat innokkaasti yhteiskunnan uudistamiseen. Konstantin Yuonin maalaus Uusi planeetta, 1921.

Neuvostoliitto peri Venäjän kulttuurin sen ollessa kiihkeässä, kaikki kulttuurin alat läpäisseessä 1900 -luvun alun luomistilassa. Vallankumouksen jälkeisinä vuosina taiteilijat osallistuivat innokkaasti yhteiskunnan uudistustyöhön. Bolševikkijohtajat eivät kuitenkaan arvostaneet modernistista avantgarde-taidetta ja sen aika loppui viimeistään 1930-luvun alussa, kun sosialistisesta realismista tuli ainoa virallisesti hyväksytty taiteen suuntaus. Samalla kommunistipuolueen ohjaamat eri alojen taiteilijaliitot määrättiin sääntelemään taide-elämää.

Maan kulttuuri muodostui eri neuvostotasavaltojen kulttuureista. Musiikissa suuntauduttiin etenkin kansanmusiikin suuntaan. Kirjallisuus ja teatteri olivat Neuvostoliitossa suosittuja. Neuvostoliittolainen musiikki menestyi myös maan rajojen ulkopuolella.

Tiedosto:Partisans at Grutas Park.jpg
Sosialistista realismia Neuvostoajan veistospuistossa Liettuassa. Veistos esittää partisaaneja.

Sosialistisen realismin periatteita määrättiin noudatettavaksi myös Neuvostoliiton liittolaismaissa. Niissä noudatettiin kuitenkin vapaampaa taidepolitiikkaa kuin Neuvostoliitossa. Itä-Euroopan sosialististen maiden taiteessa henkilöpalvonta ja kapea puoluesidonnaisuus näkyi voimakkaimmillaan vuosien 1945-1953 välisenä aikana.

Stalinin kuoleman jälkeen kulttuurielämä koki lyhyen vapaamman jakson, kunnes Nikita Hruštšovin valtakauden lopulla se alkoi taas jähmettyä. Länsimaisen taiteen ollessa kiellettyä Neuvostoliitossa syntyi varsin laajalle levinneitä, vaikkakin epäyhtenäisiä ns. epävirallisen taiteen suuntauksia. Näillä ei ollut kuitenkaan menestymisen mahdollisuuksia, koska toisinajattelijat eivät saaneet julkaista taidettaan. Joistakin toisinajattelijoista, kuten kirjailija Alexander Solzenizynistä ja taiteilija Ilya Kabakovista tuli maailmankuuluja Mihail Gorbatšovin hallintoaikana 1980 -luvulla, kun kommunistit myönsivät enemmän vapauksia taiteilijoille. Sosialistinen realismi kesti kuitenkin Neuvostoliiton hajoamiseen 1991 asti kulttuurin virallisena sääntelyjärjestelmänä.

Nykyisin Neuvostoliiton taiteen ja kulttuurin perintöä arvioidaan uudella tavalla, kun myös sosialismin aikana kielletyt kulttuurin alat huomioidaan. Sosialistisen ajan taideperintöön voi tutustua vaikkapa neuvostoajan veistospuistossa Liettuassa.

Sosialistinen realismi

Tiedosto:Goelro and Lenin painting.jpg
Lenin: Kommunismi on neuvostovalta plus koko maan sähköistäminen.
Pääartikkeli: Sosialistinen realismi

Sosialistinen realismi on 1930-luvulta Neuvostoliitossa ja sen jälkeen muissa sosialistisissa maissa esiintynyt realismia edustava taidesuuntaus ja metodi, jonka tarkoituksena oli edistää sosialismin ja kommunismin päämääriä. Sosialistisen realismin ajatuksena oli realistinen muoto ja sosialistinen sisältö.

Käsite sosialistinen realismi otettiin käyttöön Neuvostoliiton Kirjailijaliiton konferenssissa vuonna 1934, jonka jälkeen siitä tuli maan virallinen ja ainoa hyväksytty taidesuuntaus. Sen isänä mainitaan usein kirjailija Maksim Gorki, jonka romaania Äiti (1907, suom. 1944) pidetään sosialistisen realismin arkkityyppinä. Esikuvina on pidetty myös eräiden 1800 -luvun realistien, esimerkiksi Peredvizhnikien ("Vaeltajat"), Jacques-Louis Davidin ja Ilja Repinin taidetta.

Sosialistisen realismin metodin mukaan taiteen tehtävä on palvella vallankumousta ja sosialismin rakentamista olemalla kansantajuista ja puoluekantaista. Monesti tämä merkitsi työläisten kuvaamista esimerkillisinä sankareina. Musiikissa suosittiin yleviä "positiivisia" finaaleja. Johtajat asetettiin maalaustaiteessa kansan keskelle. Tarkoituksena oli korottaa työläisen asemaa esittämällä hänen elämänsä, työnsä ja vapaa-aikansa ihailtavassa muodossa.

Sosialistisen realismin tunnustamisesta ainoana hyväksyttävänä taiteen suuntauksena luovuttiin Neuvostoliitossakin käytännössä 1980-luvun lopulla. Sosialistinen realismi loppui taidetta sääntelevänä kulttuuripoliittisena järjestelmänä vasta Neuvostoliiton purkautuessa 1991.

Henkilökultit: Lenin ja Stalin

Pääartikkeli: Neuvostoliiton henkilökultit: Lenin ja Stalin
Tiedosto:Workers club lg.jpg
Suunnitelma työläisten kerhon Lenin-nurkkaan vuoden 1925 Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes -näyttelyä varten Pariisissa.

Leninin ympärille muodostui Neuvostoliiton ensimmäinen henkilökultti. Hänen askeettinen, ahkera ja järjestäytynyt luonteensa erotti hänet monista muista kommunistisen puolueen johtajista. Pian, osittain Leninin tahdon vastaisesti, häntä alettiin pitää "hyvänä tsaarina", joka oli vaatimaton ja kansanläheinen, mutta samalla uuden oikeudenmukaisen järjestelmän luoja. Vuodesta 1918 lähtien häntä alettiin nimittämään voždiksi, eli johtajaksi; termi joka 1920-luvulla laajeni koko kommunistisen puolueen johtajistoon. Sisällissodan aikana puolue alkoi jo tietoisesti käyttämään hyväkseen ja levittämään tätä näkemystä Leninistä poliittisen selviytymisensä välineenä, kun vallankumouksen uskonnollissävytteisten tulkintojen kautta sisällissotaa alettiin tulkita hyvän ja pahan, vallankumouksellisten pyhimysten ja vastavallankumouksellisten pahojen henkien välisenä taisteluna. Leninistä muodostui vallankumouksen pääpyhä, Työn pyhän Raamatun kirjoittaja, kuten eräs runoilija häntä kuvasi vuonna 1918. Kuolemaansa asti Lenin pystyi estämään tämän kansan keskuudessa syntyneen kultin päätymisen osaksi virallista puolueen propagandaa. Kuitenkin välittömästi hänen kuoltuaan otettiin tämä kristuksenkaltainen "pelastaja" Lenin osaksi virallista puoleen Lenin-kulttia, vaikka monet puolueen johtajat, mukaan lukien Leninin leski Nadežda Krupskaja vastustivatkin sitä.

Tiedosto:Kluts stal.jpg
Gustav Klutsisin juliste vuodelta 1930. "Leninin lipun alla kohti sosialistista järjestelmää". Lenin esitetään kuvan etualalla ja Stalin osittain peitettynä tämän takana.
"Suuren Leninin henki ja hänen voittoisa lippunsa kannustaa meitä tässä suuressa isänmaallisessa sodassa - Josef Stalin". Toisen maailmansodan aikaista neuvostopropagandaa. Stalin on noussut julisteen keskeiseksi henkilöksi ja Lenin esitetään taustalla eteerisenä hahmona.

Ensimmäinen askel tässä Leninin kanonisoimisessa oli päätös balsamoida hänen ruumiinsa ja sijoittaa se mausoleumiin Punaiselle torille. Ajatuksen esitti ilmeisesti ensimmäisenä Stalin lokakuussa 1923, kuukausia enne Leninin kuolemaa, vaikka kyseisestä kokouksesta ei ole jäänyt pöytäkirjaa. Lopullisen päätöksen asiasta teki erityisesti perustettu hautajaiskomitea, jonka puheenjohtaja, salaisen poliisin päällikkö Felix Dzeržinski, lopulta kuukausien kiivaiden väittelyiden päätteeksi suositteli ruumiin esille laittamista "vallankumouksen symbolisena inkarnaationa". Jo vuonna 1924 Pietari uudelleennimettiin Leningradiksi ja ensimmäiset valtavat Lenin-patsaat pystytettiin Stalingradiin vuonna 1925 ja Leningradiin Suomen juna-aseman eteen vuonna 1926.

Monet Lenin-kultin muodot lainattiin venäjän ortodoksisesta kirkosta. Ortodoksiset ikoninurkat, joihin oli ripustettu Kristusta,Neitsyt Mariaa ja pyhiä ihmisiä esittäviä ikoneja korvattiin "Leninnurkilla", joihin ripustettiin kuvia Leninistä lapsuudesta vanhuuteen, muiden kommunistijohtajien valokuvia ja kommunistista kirjallisuutta (aikaisempien rukouskirjojen sijaan) [1]. Propagandajulisteessa käytettiin myös monia ikonitaiteesta lainattuja muotoja, esimerkiksi kuvat, joissa Stalin esitetään punaista taustaa vasten käsi kohotettuna muistuttavat ikonien tapaa kuvata siunaavaa Kristusta. Myös Leninin balsamoidun ruumiin esillelaittamisen voidaan katsoa olevan yhteydessä ortodoksisen kirkon pyhäinjäännösten kunnioitukselle. Johtajien kunniaksi kirjoitetut runot alkoivat saada vaikutteita ortodoksisista jumalanpalvelusteksteistä: Mutta Sinä Suuri Stalin olet korkeampi, / kuin taivaan korkeimmat paikat".

Leninin kuoleman jälkeen Stalin pyrki mahdollisimman nopeasti esittämään itsensä Leninin työn jatkajana. Muutama kuukausi Leninin kuoleman jälkeen, huhtikuussa 1924 hän piti Sverdlovin yliopistossa luentosarjan, joka myöhemmin julkaistiin kirjana Leninismin perusteet. Luennoissaan hän esitti, että puolueella ja sen johtajistolla oli historiallinen velvollisuus säilyttää ja puolustaa kaikkia Leninin vallankumouksellisia näkemyksiä. 1920-luvun lopulta alkaen termiä vožd alettiin käytää yksin Stalinista, josta oli tullut Leninin kaltainen "johtaja ja opettaja". Stalin kuvattiin Leninin uskolliseksi oppilaaksi ja seuralaiseksi ja lehdissä ja muussa propaganda-aineistossa heidän kuviaan julkaistiin vierekkäin. Hitaasti poliittinen ikonografia alkoi kuitenkin muuttua: kun vielä 20-luvulla Lenin esitettiin usein kuvissa etualalla ja Stalin taustalla, 30-luvulla heitä alettiin kuvata rinnakkain ja lopulta 30-luvun puolenvälin jälkeen Lenin saatettiin esittää enää taustalla julisteessa tai haamumaisena hahmona hymyilemässä seuraajalleen, joka oli vallannut tilan kuvien etualalla.

Stalinin henkilökultti saavutti täyden mittansa 1930-luvulla. Vielä 20-luvulla kirjallisuudessa saattoi esiintyä kritiikkiä Stalinia kohtaan, mutta 30-luvulla kaikki kirjallinen ilmaisu oli kesytetty henkilökultin palvelukseen. Kirjallinen sykofantismi oli saavuttanut vuosikymmenen puoleenväliin mennessä sellaiset mittasuhteet, että elokuussa 1936 Izvestija-lehden pääkirjoituksessa todettiin ilmeisen rehellisesti, että "kirjailijat eivät enää tiedä mihin verrata sinua ja runoilijoilla ei ole enää tarvittavia kielellisiä helmiä sinun kuvaamiseksesi". Eri hallinnon tasoilla kilpailtiin tuotantolaitosten, kylien, teatterien ja muiden instituutioiden nimeämisellä Stalinin mukaan. 40-luvulle tultaessa Neuvostoliiton kartalla oli Stalingradin lisäksi Stalinskin, Stalinogorskin, Stalinbadin, Stalinski’n, Stalinogradin, Stalinisin ja Stalinaoulin kaupungit. Vuonna 1937 ehdotettiin Moskovan uudelleen nimeämistä Stalinodariksi tai Stalindariksi (Stalinin lahjaksi) ja kalenterin muuttamista siten, että ajanlasku alkaisi Stalinin syntymästä. Nämä ehdotukset olivat liikaa Stalinille, joka kielsi molemmat. Toista maailmansotaa edeltäneinä vuosina Stalin-kulttia pyrittiin hieman rajoittamaan, koska puolueessa ryhdyttiin pelkäämään, että se alkaisi kääntyä itseään vastaan. Uuteen huippuunsa henkilökultti nousi jälleen suuren isänmaallisen sodan ja erityisesti sen voiton jälkeen. Esimerkiksi elokuvassa Berliinin kukistuminen Stalin esitettiin yksin tutkimassa sotakarttoja suunnitellen Hitlerin tappiota.

Tiedosto:Yar-Kravchenko Joseph Stalin in Coffin.jpg
A. N. Yar-Kravchenkon piirros "Stalin arkussa"

Virallisen Stalin-kultin taakse kätkeytyi monenlaisia ihmisten henkilökohtaisia motiiveja tukea ja kannattaa kulttia ja kyyniset opportunistit ja todelliset uskovaiset käyttäytyivät usein samalla tavoin. Tukemalla virallista kulttia saatettiin edistää omaa asemaa puolueapparaatissa tai erityisesti 30-luvun suurten puhdistusten aikana pyrkiä turvaamaan henkiinjääminen. Puoleen tavoitteena oli myös kohdistaa poliittisten päätösten, kuten pakkokollektivisoinnin aikaansaaman nälänhädän tai 1939 solmitun Molotov-Ribbentrop -sopimuksen luoma kansan vihamielisyys pois Stalinista. Monet neuvostokansalaiset myös kieltäytyivät sankarinpalvonnasta, mutta monet kuten runoilija Osip Mandelstam joutuivat oman turvallisuutensa vuoksi toimimaan kultin edellyttämällä tavalla. Mandelstamin vaimo kertoi myöhemmin runoilijan kirjoittaessa vuonna 1937 teosta Oodi Stalinille hänen täytyneen "virittää itsensä kuin soittimen tarkoituksellisesti antamalla periksi massahypnoosille". Ainoa runoilija, joka esitti avointa kritiikkiä diktaattoria kohtaan ennen tämän kuolemaa, Naum Mandel, säästyi teloitukselta, koska viranomaiset pitivät häntä hulluna.

Stalinin henkilökultti ei kestänyt pitkään diktaattorin kuoleman jälkeen. Vuonna 1956 Hruštšov ilmoitti tyrmistyneelle puoluejohdolle Stalinin väärinkäyttäneen valtaansa ja tarpeettomasti alistaneen neuvostokansalaisia. Pian Stalinin ruumis poistettiin Leninin mausoleumista ja haudattiin Kremlin muuriin. Neuvostoliiton kansallishymniä, joka sisälsi säkeen: Ja Stalinin johdolla taistoissa, työssä / me kasvoimme kuntohon sankarityön esitettiin aina vuoteen 1977 vain instrumentaalisesti, jolloin sanoista oli poistettu viittaukset Staliniin.

Koulutus

Neuvostoliitossa uskottiin vahvasti koulutukseen ja tieteeseen sekä näihin nojautuvaan yhteiskunnalliseen edistykseen. Lapsilla oli velvollisuus käydä kahdeksan lukuvuoden pituinen keskikoulu. Korkeakouluihin ja yliopistoihin pyrkivät kävivät keskikoulua kaksi vuotta lisää, jolloin keskikoulun pituus kasvoi kymmenvuotiseksi. Maassa ei ollut lukiota, sillä ne eivät sopeutuneet sosialistiseen ideologiaan. Keskikoulun kaksi viimeistä lukuvuotta vastasi lukion koulutusta. Neuvostoliitossa lukutaitoisuus vaihteli vuosien aikana. 1930-luvun alulle saakka Neuvostoliiton lukutaitoisuus oli noin 70 %, mutta Stalinin eheyttäessä Neuvostoliittoa maan kansalaisten lukutaitoisuus parani. Ennen hajoamista Neuvostoliitossa lukutaitoisuus oli 98 %.

Neuvostoliiton johtajat

Muodollisesti Neuvostoliittoa johti valtionpäämies. Poliittista valtaa päämiehellä ei ollut. Ylin valta oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen päämiehellä, eli keskuskomitean pääsihteerillä, josta käytettiin yleisesti nimitystä Neuvostoliiton johtaja. Vasta Neuvostoliiton kommunistisen puolueen rakoillessa Gorbatšovin aikana perustettiin varsinainen valtiollinen neuvostoparlamentista tai Neuvostoliiton kommunistisesta puolueesta suoraan riippumaton toimeenpanovaltaa edustava presidentin virka.

Katso myös: Luettelo Neuvostoliiton johtajista

Mihail GorbatsovMihail GorbatsovKonstantin TsernenkoKonstantin TsernenkoJuri AndropovJuri AndropovLeonid BreznevNikita HrustsevGeorgi MalenkovGeorgi MalenkovStalin

Valtionpäämiehet

Pääartikkeli: Neuvostoliiton valtionpäämies

Neuvostoliitossa oli myös virallinen valtionpäämies. Valtionpäämies oli 19171938 neuvostokongressin toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtaja, vuodesta 1938 korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtaja. Valtionpäämiehen tehtävät siirrettiin presidentin virkaan, joka otettiin käyttöön toukokuussa 1989. Tällöin Neuvostoliiton valtionpäämies ja johtaja olivat sama henkilö.

Merkittävimmät luonnonvarat

Merkittävimmät vientituotteet

Juhlapäivät

Päivämäärä Suomalainen nimi Paikallinen nimi Huomautuksia
1. tammikuuta Uudenvuodenpäivä Новый год
7. tammikuuta Joulupäivä Рождество
23. helmikuuta Puna-armeijan päivä
8. maaliskuuta Naistenpäivä Международный женский день
Huhtikuu (siirtyvä) Pääsiäinen
12. toukokuuta Kosmonauttien päivä
1. toukokuuta Vappu (tai kevään ja työn juhla) Праздник весны и труда
9. toukokuuta Voitonpäivä День Победы
7. lokakuuta Perustuslain päivä День конституции
7. marraskuuta Lokakuun vallankumouksen päivä

Lähteet ja kirjallisuus

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neuvostoliitto.