Emmy Noether

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emmy Noether
Emmy Noether, valokuva vuosilta 1900–1910.
Emmy Noether, valokuva vuosilta 1900–1910.
Henkilötiedot
Koko nimi Amalie Emmy Noether
Syntynyt23. maaliskuuta 1882
Erlangen, Baijeri, Saksa
Kuollut14. huhtikuuta 1935 (53 vuotta)
Bryn Mawr, Pennsylvania, Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Paul Gordan
Oppilaat Bartel Leendert van der Waerden
Tutkimusalue algebra[1]

Amalie Emmy Noether (23. maaliskuuta 1882 Erlangen, Baijeri, Saksa14. huhtikuuta 1935 Bryn Mawr, Pennsylvania, Yhdysvallat)[1] oli saksalainen matemaatikko ja fyysikko.

Noether oli juutalaista sukua, ja hänen isänsä Max Noether oli matematiikan professori. Emmy Noether valmistui ranskan ja englannin kielten opettajaksi, mutta väitteli kuitenkin matematiikan tohtoriksi 25-vuotiaana Erlangenin yliopistosta. Hän siirtyi David Hilbertin ja Felix Kleinin kutsusta Göttingenin yliopistoon, ja siellä samaan aikaan suhteellisuusteoriaa kehitellyt Albert Einstein kiinnitti häneen huomiota. Silloisen käytännön mukaan naiset eivät saaneet toimia yliopistonopettajina, joten Noether oli nimellisesti Hilbertin assistentti ja pääsi sillä varjolla opettamaan. Vuonna 1919 kyseistä käytäntöä muutettiin.

Hitlerin päästyä valtaan 1933 Noether joutui lähtemään Yhdysvaltoihin, jossa hän opetti Bryn Mawrin Collegessa ja toimi vierailevana luennoitsijana Princetonissa arvostetussa Institute for Advanced Studyssa. Huhtikuussa 1934 häneltä leikattiin munasarjakysta, ja yllättäen hän menehtyi komplikaatioihin pian leikkauksen jälkeen.

Nykyaikainen algebra ja sitä kautta kaikki matematiikan alat pohjautuvat Noetherin ajattelutapoihinlähde?. Hänen mukaansa on nimetty Noetherin renkaat.

Fysiikan alalla Noether todisti Noetherin teoreeman, jonka mukaan jokaista fysiikan lakeihin liittyvää yleistä symmetriaominaisuutta vastaa jonkin suureen yleinen säilymislaki. Tällaisia symmetriaominaisuuksia ovat esimerkiksi lakien riippumattomuus ajasta, paikasta ja suunnasta, ja näitä vastaavat energian, liikemäärän ja pyörimismäärän säilymislait.

Emmy Noetherin julkaisematon käsikirjoitus ja muita papereita on Turun yliopiston kirjastossa, samoin Noetherin Neuvostoliittoon siirtyneen veljen Fritz Noetherin papereita. Kirjoitukset päätyivät kirjastoon akateemikko Rolf Nevanlinnan sinne toimittamien papereiden mukana.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Metsänkylä, Tauno: Kohtalona Hitler ja Stalin. Suomen Kuvalehti 35/2007, s. 48–51.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Emmy Noether Britannica.com. Viitattu 3.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]