György Zemplényi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

György Zemplényi (17. heinäkuuta 1953 Budapest29. tammikuuta 1999 Budapest[1]) oli unkarilainen huijari, joka harjoitti laajoja petoksia useissa eri maissa.

Monet osat Zemplényin taustasta ovat epäselviä. Hän syntyi vuonna 1953 Budapestissa juutalaiseen perheeseen, ja nuoruudessaan hän syyllistyi pikkurikoksiin, joiden seurauksena hän päätyi joksikin aikaa vankilaan. Sittemmin hän työskenteli huijarina useissa eri maissa. Vaikka hän ei osannut uida, hän oli Unkarin olympiauimajoukkueen valmentaja vuoden 1992 olympialaisissa Barcelonassa, jossa muun muassa Norbert Rózsa voitti kaksi hopeaa. Pian kisojen jälkeen Zemplényi katosi mukanaan joukkueen voittokassa. Hän on toiminut myös timanttikauppiaana Israelissa Aradin kaupungissa, jossa hän onnistui varastamaan timanttikauppiailta suuren määrän omaisuutta.

1990-luvun puolivälissä hän tekeytyi katolilaiseksi papiksi Malmössä ja huijasi suuria rahasummia ihmisiltä. Tämän jälkeen hän matkusti takaisin kotimaahansa Unkariin ja antautui poliisille. Vuonna 1999 hänet ilmoitettiin kuolleen, mutta olosuhteet hänen kuolemaansa ovat epäselvät.

Ruotsalainen dokumenttielokuva Huijari (ruots. Bedragaren) kertoo Zemplényin elämästä. Sen ohjasivat Åsa Blanck ja Johan Palmgren, ja sen ensiesitys oli vuonna 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dokumentti: Huijari

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]