Heimosotaristi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heimosotaristi

Heimosotaristi on Suomen Heimosoturien Liiton kunniamerkki, joka on omistettu Suomen heimon vapausaatteelle ja heimosoturien aseveljeydelle. Risti myönnettiin Viron vapaussotaan, Kuolan Lapin retkikuntiin, Vienan, Aunuksen ja Inkerin vapaustaisteluihin sekä muihin heimosotiin osallistuneille.

Heimosotaristejä jaettiin vuosina 1939–1944, ja sen on suunnitellut Suomen heimosoturien liiton johtaja, jääkärieverstiluutnantti Eero Kuussaari. Liitto päätti perustaa kunniamerkin 27. helmikuuta 1938 ja puolustusvoimissa palvelevat henkilöt saivat merkin kanto-oikeuden 7. lokakuuta 1938.

Merkin etupuolella on miekkaa kantava Karjalan karhu takanaan havunoksia ja ristikkäiset miekat. Kääntöpuolella ovat heimosotien vuosiluvut 1918–1922 sekä kuusi heraldista ruusuketta. Ruusukkeet kuvaavat heimosotien kuutta pääsuuntaa: Viroa, Inkeriä, Aunusta, Vienaa, Etelä-Kuolaa ja Petsamoa. Heimosotaristin nauhassa ovat Karjalan värit: punainen, musta ja vihreä. Risti on pronssinen[1].

Kunniamerkin nauhaan voidaan kiinnittää myös miekkasolki tai -solkia, joiden lukumäärä ilmaisi sen, kuinka moneen retkeen kunniamerkin saanut henkilö on osallistunut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiainen, Jani: Suomen kunniamerkit, s. 180. Apali Oy, 2010.