Keskustelu:Konstantinopoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuten Bysanttiin osoittavista linkeistäkin näkee, sanalla tarkoitetaan yleensä valtakuntaa eikä Byzantionin/Konstantinopolin/Istanbulin kaupunkia. --ML 29. huhtikuuta 2006 kello 17.17 (UTC)

Meidän ei tarvitse apinoida kaikkea tyhmää mitä muissa Wikipedioissa tehdään. Konsantinopoli on sama kaupunki kuin Istanbul ja tämä voidaan yhdistää Istanbulin historiaa käsittelevän alaotsikon alle, jos sellainen edes on. --SM 1. toukokuuta 2006 kello 15.45 (UTC)

Kyse on samasta asiasta kuin miksi on olemassa erilliset artikkelit Weimarin tasavallasta ja Kolmannesta valtakunnasta, vaikka kyseessä on sama maa. Konstantinopoli on erittäin merkittävä käsite, eikä sitä voi luonnehtia vain "Istanbulin entiseksi nimeksi". --ML 1. toukokuuta 2006 kello 15.49 (UTC)

Tästä huolimatta asia olisi ainakin toistaiseksi hyvä käsitellä Istanbulin historiaa käsittelevässä kappaleessa. Artikkeli nykymuodossaan käsittelee lyhyesti kaupungin historian erästä vaihetta. Tekstiä ei vielä tarvitse jaotella alasivuille kuten on Saksan historian kohdalla tehty. --SM 1. toukokuuta 2006 kello 16.32 (UTC)

ML:n kanssa samaa mieltä. Turha tätä on alkaa yhdistämään. Voi vaikka verrata Wikipedian sisäisiä linkkejä. Konstantinopoliin on noin 200 linkkiä, Istabuliin noin 100. Jo tämänkin takia Konstantinopolille on hyvä olla oma artikkeli. Bysantille (siis antiikin kaupungille) pitäisi minusta myös olla oma artikkeli. -- Jniemenmaa 1. toukokuuta 2006 kello 17.37 (UTC)

Kun puhutaan Konstanttinopolista, oli kaupunki Itä-Rooman pääkaupunki. Byzantti on keskiajalla keksitty nimi, jolla haluttiin korostaa Itä-Rooman eroa Saksalais-Rommalaisesta Keisarikunnasta.

Vielä 1960-luvulla Istanbulin Kreikkalaiset kutsuivat itseään Roomalaisiksi. Kommentin jätti Utri007 (keskustelu – muokkaukset).