Keskustelu:Transkaukasian sosialistinen federatiivinen neuvostotasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Näyttää syntyneen nimikiista vesilasissa. Facta 2001 käyttää muotoa Taka-Kaukasia, koska on olemassa myös Etu-Kaukasia. Varmimman tiedon saisi soittamalla Kielitoimiston nimineuvontaan, vaihde 90-731 51, toimii ap. klo 9.30-11.30. Suorakin numero on olemassa, netistä vain ei löytynyt. --Ulrika 26. toukokuuta 2008 kello 19.29 (UTC)

Niin, täällä Wikipediassa on sitten artikkeli nimeltään Taka-Kaukasia, jonka nimeä ei ole suinkaan muutettu (enkä ole artikkelia aloittanut). Mitenkä se suhteutuu tähän?
--PekKos 27. toukokuuta 2008 kello 09.22 (UTC)
PS. Tuo Kielitoimiston nettikäytäntö on outoa nykyaikana, ei ole palautelomaketta eikä ole mainittu sähköpostiosoitetta/-osoitteita, joista voisi tiedustella nimiasioita tai ehdottaa muutoksia.
Luulisin johtuvan siitä että työvoimaa on liian vähän. Puhelinpalvelussa voidaan vastata se mikä ehditään, nettipalvelu räjäyttäisi pankin. Mutta siis kaipa Transkakasian sfnt pitäisi muuttaa Taka-Kaukasian sfnt:ksi. --Ulrika 27. toukokuuta 2008 kello 09.37 (UTC)
Artikkelin nimi voidaan varmaankin muuttaa, kunhan lähteitä löytyy. PekKos saattaa olla tässä kiistassa oikeassa. On kuitenkin todella ärsyttävää, että PekKos jatkuvasti ryhtyy tällaisiin siirto-operaatioihin ja muokkaussotiin ennen kuin riittäviä lähteitä on esitetty, asiasta keskusteltu tai konsensusta saavutettu. Tästä on huomautettu jatkuvasti ja yksi kommenttipyyntökin on tehty, mutta PekKos ei - vastoin lupauksiaan - ole muuttanut käytöstään. PekKos epäilemättä toimii hyvällä tahdolla ja vilpittömin aikein, mutta nykyisellään hänen toiminnastaan on Wikipedialle enemmän haittaa kuin hyötyä. Tilanne on jatkunut suurinpiirtein samanlaisena jo pitkään. Tämä ei ole kannanotto siihen, mikä olisi oikea nimi tälle artikkelille.--217.112.249.156 27. toukokuuta 2008 kello 12.09 (UTC)
Facta 2001 -tietosanakirja lienee luotettava lähde. --Ulrika 27. toukokuuta 2008 kello 12.47 (UTC)
Kyse ei tarkkaan ottaen ole Taka-Kaukasian alueesta, vaan erään neuvostotasavallan nimestä. Saattaa toki olla, että Taka-Kaukasian sfnt on oikea nimi. Tuskin tämäkään suoranaisesti väärin on. PekKosin toiminta on yleisesti ottaen täysin vandalistista ja piittaamatonta. --ML 27. toukokuuta 2008 kello 13.07 (UTC)
Tasavallan nimeen en tosiaan voi ottaa kantaa, kun siitä ei löydy tietoja Factasta. --Ulrika 27. toukokuuta 2008 kello 13.27 (UTC)
Taka-Kaukasia vaikuttaa uudemmalta käännökseltä venäjän kielestä, jossa prepositio за (za) on "takana". Ei silti mielestäni vaikuta nimistöön suomeksi ainakaan suoralta kädeltä. Lähteitä... --Khaosaming 27. toukokuuta 2008 kello 19.48 (UTC)

Jos esittää muutospyyntöjä artikkelien keskustelusivuilla, niin ne vaietaan lähes kuoliaaksi puhumattakaan, että niiden perusteella mihinkään ryhdyttäisiin. Parempi siis toimia itse ja "muokata rohkeasti", kuten Wikipedian tunnuslause kuuluu.
On outoa, että Zakavkazje on Taka-Kaukasia, mutta Zakavkazskaja Federatsija on Transkaukasian federaatio ja Zakavkazskaja SFSR Transkaukasian SFNT. Ihme, ettei Petri Krohn ole muuttanut artikkelia Taka-Kaukasia nimelle Transkaukasia kommentilla "pois uutta tutkimusta edustava tyrkytys", kuten on tehnyt artikkelissa Transkaukasian federaatio.
--PekKos 27. toukokuuta 2008 kello 16.41 (UTC)

Kieli elää! Tuo "Taka-Kaukasia" on ilmeisesti uudempaa kieltä kuin "Transkaukasia". Maantieteelliset paikkojen nimet voivat siis muuttua, mutta eivät historiallisten neuvostotasavaltojen. -- Petri Krohn 27. toukokuuta 2008 kello 21.57 (UTC)
Mulla on käytössä Kustannusliike Edistyksen Neuvostoliiton historia - sosialismin aikakausi, kolmas laitos, suomennettu 1978, ei isbn-merkintää, mutta siinä mainitaan Taka-Kaukasian Sosialistinen Federatiivinen Neuvostotasavalta tästä aiheesta puhuttaessa. --Höyhens 27. toukokuuta 2008 kello 20.01 (UTC)
Mikään ei silti estä etsimästä lähteitä jo ennen kun ryhdyt omavaltaisesti toimimaan, siirtämään artikkeleita ja käymään palautussotia. Koska tapanasi on ryhtyä toimimaan ennen kuin mitään kelvollisia lähteitä on esitetty, on täysin perusteltua ja luonnollista että muokkauksiasi epäillään uudeksi tutkimukseksi.--217.112.249.156 27. toukokuuta 2008 kello 20.14 (UTC)
Kelles toi IP:n kommentti oli esitetty? --Höyhens 27. toukokuuta 2008 kello 20.18 (UTC)
Käyttäjä PekKosille.--217.112.249.156 27. toukokuuta 2008 kello 20.19 (UTC)
Mitä, mitä? Tein 27.3.2008 muutoksen ja perustelin seuraavasti "Nimi suomennettu (Transkaukasia ei mitenkään vakiintunut), myös viroksi nimi on Taga-Kaukaasia, ei Transkaukaasia.". Vaan kun se jostakin syystä ei sopinut, niin se palautettiin entiselleen. Kuka siis aloitti palautussodan?!
--PekKos 28. toukokuuta 2008 kello 05.59 (UTC)
Voisitko nyt vihdoin pysähtyä ajattelemaan mitä sinulle sanotaan? Teit tuollaisen rajun muokkauksen esittelemättä mitään lähdettä. Perusteluna esitit vain ja ainoastaan henkilökohtaisen mielipiteesi termin vakiintumattomuudesta sekä viittauksen vironkieliseen käytäntöön. Sinun pitäisi jo tässä vaiheessa tajuta, että tuollaiselta pohjalta ei pidä ryhtyä artikkelien nimien muuttamiseen, vielä vähemmän artikkeleita koskeviin palautussotiin. Asiasta on huomautettu niin monesti, että on käsittämätöntä että et vieläkään ole ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää sitä. Toimintasi on tässä suhteessa ollut täysin mielivaltaista ja hyvin moitittavaa. Sitä ei valitettavasti muuta muuksi se, että uskot ilmeisen vilpittömästi toimivasi Wikipedian ja suomen kielen parhaaksi. Jos tämä jatkuu tällaisena, alkaa olla uuden PekKosin toimintaa koskevan kommenttipyynnön aika.--195.237.90.72 28. toukokuuta 2008 kello 08.41 (UTC)
Mitä ihmettä?! Jos kerran on Taka-Kaukasia, miksi sitten on Transkaukasian SFNT ja Transkaukasian federaatio?! Muunkielisissä wikipedioissa johdonmukaisuus toimii.
--PekKos 28. toukokuuta 2008 kello 12.54 (UTC)
Johdonmukaisuus on hieno asia, kun järjestää vaikka kirjaston kirjoja, mutta valitettavasti se ei toimi nimistöä ja kieltä käytettäessä. Eri nimet ovat syntyneet eri aikoihin, ja siksi samaan alueeseen voi liittyä erilaisia termejä. Esim. en-wwikissä on artikkeli en:South Caucasus (jonka alussa todetaan myös Transcaucasia), mutta toisaalta ovat artikkelit en:Transcaucasian Democratic Federative Republic ja en:Transcaucasian Socialist Federative Soviet Republic. Suomalainen Tietojätti 2000 puolestaan toteaa hakusanan Kaukasia kohdalla seuraavasti ...alue jonka Kaukasusvuoristo jakaa pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Kuban ja Terek virtaavat Pohjois-Kaukasian (Etu-Kaukasian) läpi, Rioni ja Kura Etelä-Kaukasian (Taka-Kaukasian) eli Transkaukasuksen läpi... Eli kyseinen kirja käyttää ensisijaisesti ilmansuuntaan nimettyjä osia. --Kyzyl 28. toukokuuta 2008 kello 20.32 (UTC)

Onko kukaan vieläkään soittanut tuonne Kielitoimiston nimistönhuoltoon? Sais tämän kiistan vähitellen pakettiin. Minä yritin yhdeltä toiselta taholta kysyä sähköpostitse kantaa tähän Takatransuun, mutta sieltä vastasivat vain antamalla tuon Kielitoimiston numeron. Sähköpostitse ois kyllä mukavampi asioida. --Duke 28. toukokuuta 2008 kello 09.01 (UTC)

Entä onko kellään pääsyä Kielikellon arkistoon? (täällä ei kenelläkään ilmoitettuna: Wikipedia:Wikiprojekti_Kirjasto) Siellä haulla löytää artikkelin 2/1996 - Kansainvälisten uutisten nimiä, jota pääsisi tunnuksilla lukemaan. -tKahkonen 14. marraskuuta 2009 kello 00.16 (EET)[vastaa]