Kurhila-Hillilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurhilaa seututie 317:n varrella
Hillilää

Kurhila-Hillilä on Asikkalan Kurhilan ja Hillilän kylien muodostama yhteisö, josta tuli vuonna 2000 Päijät-Hämeen vuoden kylä. Kurhilassa on muun muassa Länsi-Asikkalan koulu ja useita maatiloja sekä aktiivinen kyläyhdistys sekä koulun vanhempainyhdistys. Kesäisin Kurhilassa palvelee Hillerin kahvila & puoti. Kylän keskellä sijaitsevalla Vanha Kevarilla vietetään kylätoria elokuussa. Kylätorin vetonaulana toimii Lehmälotto. Kurhila-Hillilä on Vesijärven rannalla ja 10 minuutin ajomatkan päässä Vääksyn kanavalta ja siitä puolen tunnin päässä Lahden kaupungista.

Kurhilan ja Hillilän alueilla on asuttu jo tuhansia vuosia, ja tietoa kylistä on jo 1440-luvulta. Nämä kylät olivat tavallisia talonpoikaisryhmäkyliä, jotka muodostuivat nauhamaisesti maantien varteen lähelle toisiaan. 1800-luvun alussa taloryhmät harvenivat, sillä taloja siirrettiin kylän laitamille. Viime vuosina tonttien myynti ja omakotiasutus on kasvanut, ja lapsiperheitä on muuttanut Kurhila-Hillilän kylälle.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Alho, Maila ym. (toim.): Nuijamäeltä Myötämäelle. Kurhilan-Hillilän maamiesseura, Kurhilan-Hillilän maatalousnaiset, 1997. ISBN 952-90-8658-X.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.