Länsi-Papuan tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Länsi-Papuan tasavalta
Republik Papua Barat
1961–1969
lippu vaakuna
lippu vaakuna


Länsi-Papuan sijainti

Valtiomuoto tunnustamaton valtio,
tasavalta
Pääkaupunki Jayapura
Pinta-ala
– yhteensä 420 520 km² 
Kieli indonesia, englanti ja papualaiset kielet
Tunnuslause Seltia, Jujur, Mesra (Indonesia)
(Suom. Uskollinen, Rehellinen, Hellä)
Kansallislaulu Hai Tanahku Papua
(Oi maani Papua)
Edeltäjät Alankomaiden Uusi-Guinea ja YK:n hallintoalue Uudessa-Guineassa
Seuraajat Indonesian provinssit Papua ja Länsi-Papua

Länsi-Papuan tasavalta oli tunnustamaton valtio Uuden-Guinean eli Papuan saaren länsiosassa Oseaniassa. Alue on ollut osa Indonesiaa vuodesta 1963 lähtien. Länsipapualaiset itsenäisyyden kannattajat haluavat luoda valtion uudelleen. Länsi-Papuan itsenäistymistä kannattavat Vanuatu ja Salomonsaaretlähde?. Länsi-Papuan pinta-ala on 420 520 neliökilometriä. Sen alueella asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä, joista puolet on indonesialaisia ja puolet alkuperäistä länsipapualaista väestöä.[1]

Alue oli ennen Alankomaiden siirtomaa, joka tunnettiin nimellä Alankomaiden Uusi-Guinea. Alankomaat ja Indonesia kiistelivät alueen hallinnasta, ja Alankomaat päätti hallita aluetta, kunnes se olisi valmis itsenäisyyteen. Hollantilaisten johdolla Länsi-Papuassa pidettiin vaalit vuonna 1961, joiden jälkeen alue julistautui itsenäiseksi. Samalla alueen lippu, aamuntähti, vedettiin hallintorakennusten salkoihin.

  • 1. heinäkuuta 1971 prikaatikenraali ja Vapaa Papua -liikkeen johtaja Seth Jafeth Rumkorem julisti Länsi-Papuan itsenäiseksi. Aamutähti-lippu julistettiin viralliseksi lipuksi.
  • 14. joulukuuta 1988 tohtori Thomas Wainggai julisti alueen itsenäiseksi Länsi-Melanesian tasavallaksi.
  • 19. lokakuuta 2011 WPNA:n johtaja Forkorus Yaboisembut julisti Länsi-Papuan liittotasavallan itsenäiseksi ja mambruk-kyyhky otettiin valtion tunnukseksi.
  • Joulukuussa 2014 kaikki länsipapualaiset itsenäisyysliikkeet liittyivät yhdeksi ULMWP-liikkeeksi.
  • 9. marraskuuta 2017 OPM:n aseistautunut siipi Länsi-Papuan kansallisesta vapautusarmeijasta otti haltuunsa Kimberlyn ja Bantin kylät Grasbergin kaivoksen lähellä ja onnistui pitämään niitä hallussaan kahdeksan päivää, kunnes Indonesia valtasi ne takaisin.
  1. West Papua Unrepresented Nations and Peoples Organization. Arkistoitu 2.6.2019. Viitattu 22.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]