Painolasti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva laivan tyhjästä painolastitankista.

Painolasti (myös paarlasti[1]) on laivan tai muun aluksen lisäkuormaa, jonka tarkoituksena on vakauttaa alusta ja saada aikaan kulun kannalta edullinen syväys[2]. Painolastia käytetään myös laivan lastauksen yhteydessä uiva telakka -tyyppisillä kuivatelakoilla.

Nykyään painolastina käytetään yleensä merivettä. Laivan säiliöt täytetään ja tyhjennetään pumppujen avulla.[2] Purjelaivojen aikakaudella käytettiin pääasiassa maata, hiekkaa ja kiviä, joiden mukana kulkeutui kasvien siemeniä, niiden osia ja kokonaisia kasveja paikoille minne panolastia purettiin.[3][4]

Painolastiveden mukana kulkeutuu usein vieraslajeja uusille elinalueille. Jotkut niistä voivat olla erittäinkin haitallisia alueella vallitsevalle ekosysteemille.

Itämerelle on painolastiveden mukana kulkeutunut 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien useita kymmeniä vieraslajeja. Tällaisia ovat muun muassa merirokko, petovesikirppu ja amerikankampamaneetti.

Painolastikasvit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painolasti- eli paarlastikasvit ovat purjelaivojen painolastinaan käyttämän maa-aineksen mukana levinneitä kasveja. Suomessa painolastikasveja esiintyy nykyään enää muutamassa paikassa, yleensä painolastista rakennetut kentät on vanhoissa satamissa asfaltoitu. Eniten painolastikasveja löytyy Reposaaresta, jossa kasvaa nykyään noin 75 vierasperäistä kasvilajia.

  • ”Lajiruletti” halutaan kuriin myös Itämerellä. Itämeriportaali. Arkistoitu 7.11.2012.
  • Paarlastikasvit : Purjelaivakauden historia kukkii Reposaaressa - painolastikasvit ja niiden esiintyminen. Reposaari.net. Arkistoitu 2.5.2013.
  1. Puuvenesanasto
  2. a b Söderholm, P., Vähäkyrö, I.: Nykymerenkulun sanakirja. Kustannus oy Ajatus, 1998. ISBN 951-9440-73-9.
  3. Toppilansaaren historiasta Oulu – Tekninen keskus. Viitattu 31.3.2024.
  4. Pieni Tietosanakirja, osa III, s. 590. Hakusana painolasti. Helsinki: Otava, 1927. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.8.2009).
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.