Tanskan kansallismuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanskan kansallismuseo
NationalmuseetView and modify data on Wikidata
Tyyppi KansallismuseoView and modify data on Wikidata
Sijainti Kööpenhaminan kuntaView and modify data on Wikidata
Edeltäjä Det Kongelige Kunstkammer
Johtaja Rane Willerslev ( – ) [1]View and modify data on Wikidata
Kotisivut natmus.dkView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 55°40′30″N, 12°34′30″E
Kartta
Tanskan kansallismuseo

Tanskan kansallismuseo (tansk. Nationalmuseet) on Tanskan valtiollinen kulttuurihistoriallinen päämuseo, jossa esitellään sekä tanskalaisen että ulkomaalaisen kulttuurin historiaa. Museo valittiin vuoden eurooppalaiseksi museoksi vuonna 1994.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komission til Oldsagers Opbevagning[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kokoelmat kuuluivat Frederik III:n noin vuonna 1650 perustamalle taidekamarille (Kongens Kunstkammer), jossa oli talteen kerättynä käsitöitä, maalauksia, etnograafisia esineitä, aseita ja antiikkia. Kokoelmaa säilytettiin kuninkaallisen kirjaston varastossa. Vuonna 1807 perustettiin kuninkaallinen komissio (Kungliga Komission til Oldsagers Opbevagning), jota johti aluksi Rasmus Nyerup. Vuonna 1832 muinaisesineet siirrettiin Christiansborgiin, mutta vuoden 1849 perustuslain myötä ne sijoitettiin Prinssipalatsiin (Prinsens Palæ). Muinaisesineiden määrä kasvoi nopeasti, ja C. J. Thomsenin ollessa museonjohtajana esineet lajiteltiin omille osastoilleen. Vuonna 1844 muinaisesineet erotettiin taidekokoelmista ja liitettiin Thomsenin kokoelmiin, jotka saatiin inventoiduksi seuraavana vuonna. Muinaisesineitä oli silloin yli 10 000.

Vuosina 1849–1850 Thomsen keräsi muista kokoelmista erilleen kaikki etnograafiset ja antiikin ajan esineet. Ne sijoitettiin tämän jälkeen Kuninkaalliseen etnograafiseen museoon (Det Kongelige Etnografiske Museum) ja Kuninkaalliseen antiikkikokoelmaan (Den kongelige Antiksamling).

Prinssipalatsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomsen johti nyt useita museoita, ja vuonna 1853 perustettiin Prinssipalatsiin Kuninkaallinen museo pohjoismaiden muinaisesineille (Det kongelige Museum for nordiske Oldsager). Eri museoille hankittiin omat johtajat, ja kun Thomsen kuoli vuonna 1865, oli hänen suururakkansa ohitse. Vuonna 1892 museot saivat yhteisen hallinnon, ja niitä alettiin kutsua Kansallismuseoksi. Vuoteen 1992 museoon oli vapaa pääsy, mutta pääsymaksujen myötä kävijämäärät vähenivät. Vapaa pääsy palautettiin vuonna 2005[2].

Museon osastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon osastoja ovat esihistoria, keskiaika, renessanssi, historiallinen aika, antiikin kokoelmat, etnografian osasto, kuninkaalliset raha- ja mitalikokoelmat ja lastenmuseo. Seuraavassa museon kuuluisia näyttelyesineitä:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: da:Nationalmuseet