Välimerensypressi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Välimerensypressi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Paljassiemeniset Pinophyta
Lahko: Cupressales
Heimo: Sypressikasvit Cupressaceae
Suku: Sypressit Cupressus
Laji: sempervirens
Kaksiosainen nimi

Cupressus sempervirens
L., 1753[2]

Katso myös

  Välimerensypressi Wikispeciesissä
  Välimerensypressi Commonsissa

Välimerensypressi (Cupressus sempervirens) on Välimeren itäosasta kotoisin oleva sypressilaji. Sitä kasvatetaan koristekasvina monin paikoin ympäri maailmaa.

Välimerensypressi kasvaa 20–30 metriä korkeaksi. Sen runko kasvaa suorana.[3] Oksat ovat luonnossa tavallisesti siirottavia tai kohenevia, mutta koristepuuna kasvatetulla kapealatvuksisella muodolla pystyn luutamaisia.[2] Kaarna on ohut ja pysyy pitkään sileänä, vanhemmiten se alkaa halkeilla pystysuunnassa. Versot ovat ohuita ja niitä kasvaa kaikkiin suuntiin.[3] Ristikkäin vastakkain kiinnittyneet pienet lehdet ovat suomumaisia ja uloimmissa oksanhaaroissa 1–1,8 millimetriä pitkiä.[2] Kävyt ovat 2–3 cm pitkiä, pyöreähköjä, ja muodostuvat 8–14 käpysuomusta.[3]

Merkitys ihmiselle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välimerensypressin lahonkestävää puuainesta arvostettiin useissa Välimeren alueen muinaisissa kulttuureissa. Välimerensypressiä on myös kasvatettu koristepuuna ainakin antiikin Roomasta lähtien. Koristepuuna kasvatetut välimerensypressit edustavat yleensä puun kapealatvuksisia pystyoksaisia muotoja.[2]

  • Farjon, Aljos: A Handbook of the World's Conifers: Revised and Updated Edition, s. 322–324. Leiden: Brill, 2017. ISBN 9789004324428. (englanniksi)
  1. Cupressus sempervirens IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b c d Farjon: A Handbook of the World's Conifers, 2017, s. 322–324
  3. a b c Cupressus sempervirens (Arkistoitu – Internet Archive) The Gymnosperm Database