Hana matsuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hana matsuri (jap. 花祭り tai jap. 潅仏会, kanbutsu-e) on japanilainen kukkajuhla, jolla juhlistetaan Buddhan syntymäpäivää. Juhlaa vietetään 8. huhtikuuta eikä se ole kansallinen pyhäpäivä.

Päivää vietetään temppeleissä kaatamalla pienellä kauhalla kukilla koristellulla alttarilla olevan Buddhan patsaan päälle makeaa teetä tai amachaa. Juhlan luonne vaihtelee paikasta toiseen. Kanbutsu-e sekä hana matsuri sekoittuivat toisiinsa Meiji-kaudella, josta lähtien Buddhan syntymäpäivä on tunnettu hana matsurina.

Kerrotaan, että kun Buddha syntyi, yhdestä yhdeksään lohikäärmettä kaatoi hänen päällensä puhdasta, hyvätuoksuista vettä. Toinen, alkuperäiseen hana matsuriin liittyvä uskomus on, että keväällä jumala laskeutui alas vuorilta suojelemaan riisipeltoja ja syksyllä nousi vuorille suojelemaan niitä. Hana matsuria vietettiin jumalan toivottamiseksi tervetulleeksi.

Kanbutsu-e seremonia eli Buddhan syntymäpäivä tuotiin Japaniin Intiasta Kiinan kautta ja sitä juhlistettiin Japanissa ensimmäistä kertaa Narassa vuonna 606. [1]

Juhlapäivänä ei vain juoda makeaa teetä, vaan sumi-mustetta jauhetaan siihen ja syntyneellä musteella kirjoitetaan paperilapulle "Huhtikuun 8. on hyvän onnen päivä ja hyönteiset on ajettu pois." Paperilappu ripustetaan sen jälkeen ylösalaisin ja sen uskotaan kartoittavan epämieluisat hyönteiset.[2]

Hana matsuri tunnetaan myös nimillä Bussho-e sekä Goutan-e.

  1. kanbutsu-e 潅仏会 2001. Japanese Architecture and Art Net Users System. Viitattu 20. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  2. Sotoshu Shumucho: Hana-matsuri Flower Festival (Hana-matsuri) April 8th SOTO ZEN-NET. Viitattu 20. toukokuuta 2007. (englanniksi)
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.