Keskustelu:Jugend

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jugend vai art nouveau?[muokkaa wikitekstiä]

Esim. Helsingin kaupungin museon lehden Sofia 1/2008 mukaan Jugend on Art nouveaun alasuuntaus. Tulisiko artikkeli nimetä uusiksi? http://www.hel.fi/wps/portal/Kaupunginmuseo/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/fi/Kaupunginmuseo/Ajankohtaista/Sofia-lehti? Kommentin jätti 81.17.197.178 (keskustelu – muokkaukset).

Ehkä tosiaan tutkija Sari Sareston mukaan olisi syytä pitää ranskalaisittain sanaa art nouveau (ei siis englantilaisittain kirjoitettuna Art Nouveu) tyylin "sateenvarjona". Artikkeliin pitäisikin saada vähän perusteellisempi selvitys käsitteestä, josta tutkija mainitsee tuossa artikkelissaan, että "Saksankielisen alueen Jugendstil, Katalonian modernisme, Pohjois-Italian Liberty ja Skotlannin Glasgow-tyyli muun muassa ovat kaikki art nouveau -suuntauksen omaleimaisia ilmenemismuotoja." Arvelisin, että Suomessa saksankielen Jugendstilistä tullut sana jugend on levinnyt aikoinaan melko vahvan saksalaisen kulttuuri-, arkkitehtuuri- ja taideteollisuussuuntauksemme takia. Muutos ranskankieleen on varmaankin sitä europuhetta sitten. Wikipedian lukijahan pääsee nopeasti käsitykseen saman asian monista eri nimistä artikkelin kielivalikkoja näpäyttämällä.

Pikainen rundi kertoi, että ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi käytetään jugendia, latviankielessä on myös sana Jūgendstils (Latvian jugend on ehkä merkittävin Pohjois-Euroopassa). Art nouveau-perusteinen sana on ranskan lisäksi englannin, italian ja romaniankielissä. Secession-sanan eli vuosisdadan vaihteen tyyliä muistuttavaa sanaa suositaan taas Unkarissa, Tsekeissä ja Puolassa, mikäli nyt kaikkia kieliä ymmärsin oikein. Espanja, portugalinkieli, katalonia ja venäjänkieli käyttävät modernismi-perusteista sanaa. Viimeksi mainitussa kielessä Neuvostoliitossa art nouveau-tyyli tuomittiin "porvarillisena" ja sitä koskeva kirjallisuus sensuroitiin. Tätä on joskus ihmetelty, kun Euroopassa moiseen rakennus- ja taidesuuntaukseen liittyi paljon vaativia työväen rakennus- ja käsityötaitoja (haastavat muuraustyöt, rautakoristeet).--Kulttuurinavigaattori 22. helmikuuta 2008 kello 14.01 (UTC)