Kidushai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidushai
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Lahko: Kaulushaikalat Hexanchiformes
Heimo: Kidushait Hexanchidae
Suku: Hexanchus
Laji: griseus
Kaksiosainen nimi

Hexanchus griseus
(Bonnaterre, 1788)

Levinneisyyskartta vuodelta 2007
Levinneisyyskartta vuodelta 2007

Kidushai (Hexanchus griseus) on kidushailaji.[2] Sen solakassa ruumiissa on vain yksi selkäevä, ja sillä on kuusi kidusrakoparia. Huolimatta paikallaan pysyvyydestään ja hidasliikkeisyydestään kidushai on hyvin voimakas.


Piirros kidushaista

Kidushai on isokokoinen hai, jolla on leveä littana pää ja yksi selkäevä hyvin alhaalla sen pyrstöä. Sillä on kuusi kidusrakoparia. Se on yleensä 4.5-4.8 metriä pitkä. Kidushain väri on harmaa tai ruskehtava. Hai on vaaleampi altapäin.[3] [4]

Elinympäristö ja levinneisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidushai voi vaellella jopa 2500 metrin syvyyksissä. Laji viihtyy vedenalaisilla jyrkänteillä, vuorijonoilla ja harjanteilla. Nuoret yksilöt pysyvät lähempänä rantaa kuin täysikasvuiset. Kidushai oleskelee meren pohjassa päivisin, ja nousee pinnemmalle öisin metsästämään.

Kidushaiuroksen leuat

Elintavat ja käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kidushai Meksikonlahdella

Kidushaita on nähty liikkuvan yksin sekä ryhmissä. Lajin nuoret pysyvät rannikkojen lähellä ennenkuin kasvavat isokokoisemmiksi.[2] Kidushaista ei olla raportoitu ihmisiin kohdistuneita hyökkäyksiä tapauksissa, missä haita ei olla häiriköity.[3]

Kidushai syö monenlaisia eri eliöitä, ja on tottunut laajasti eri lajien metsästykseen. Se etsii ruokaa eniten syvistä ja keskisyvistä vesistöistä täysikasvuisena. Metsästysalueillaan kidushailla ei ole yleisesti paljoa kilpailijoita, mutta suurin osa kidushain kilpailijoista on muita hailajeja.

Kidushait syövät eri kokoisina erilaista saalista. Hyvin pienet yksilöt syövät eniten äyriäisiä, mutta myöskin pienempiä rustokaloja. Isommille kidushaille tulee tärkeäksi isommat kalat, mutta varsinkin merinisäkkäät eli valaslajit.[5]

Kidushait syövät joskus myöskin muita haita.[5]

Lisääntyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidushain poikueessa voi olla jopa 50-100 poikasta.

  1. Finucci, B., Barnett, A., Bineesh, K.K., Cheok, J., Cotton, C.F., Dharmadi, Graham, K.J., Kulka, D.W., Neat, F.C., Pacoureau, N., Rigby, C.L., Tanaka, S. & Walker, T.I.: Hexanchus griseus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.5.2024. (englanniksi)
  2. a b Hexanchus griseus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 6.5.2024. (englanniksi)
  3. a b Bluntnose sixgill shark Florida Museum. Viitattu 6.5.2024.
  4. Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788) Shark References. Viitattu 6.5.2024.
  5. a b D. A. Ebert: Diet of the sixgill shark Hexanchus griseus off southern Africa. South African Journal of Marine Science, 1994, 14. vsk, nro 1, s. 213-218. doi:10.2989/025776194784287030. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 11.5.2024.