Radionpäivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Radionpäivä
ven. День радио
Neuvostoliittolainen radionpäivän postimerkki vuodelta 1958.
Neuvostoliittolainen radionpäivän postimerkki vuodelta 1958.
Valtio Venäjän federaatio
Vietetään 7. toukokuuta
Ensimmäisen kerran 1925, vuosittain 1945–
Liittyy Aleksandr Popovin radionkehittelyyn
Vuoden 1989 neuvostoliittolainen postimerkki kuvaa Aleksandr Popovia esittelemässä radiolaitettaan vuonna 1895.

Radionpäivä (ven. День радио, Den radio) on radion keksimiseen liittyvä juhlapäivä, jota vietetään Venäjällä joka vuosi 7. toukokuuta sen muistoksi, että venäläinen fyysikko Aleksandr Popov esitteli radioaaltoja hyödyntänyttä laitetta ensi kerran 7. toukokuuta 1895 (gregoriaanisen kalenterin mukaan).

Päivää juhlittiin Neuvostoliitossa ensimmäisen kerran radion keksimisen 30-vuotisjuhlana vuonna 1925 ja toisen kerran 40-vuotisjuhlana vuonna 1935. Aivan toisen maailmansodan lopussa 2. toukokuuta 1945 radionpäivä säädettiin pysyväksi jokavuotiseksi juhlapäiväksi.[1] Päivästä tuli lisäksi yksi Neuvostoliiton ammattien muistamisen päivistä nimellä ”radionpäivä, kaikkien viestintäalan työntekijöiden juhlapäivä” (ven. День радио, праздник работников всех отраслей связи).

Venäjän lisäksi päivää vietetään Bulgariassa, jossa se käsittää myös televisiotoiminnan ja on nimeltään radion ja television päivä (bulg. Ден на радиото и телевизията).

Ennen kuin asevoimien viestijoukoille määrättiin juhlapäiväksi 20. lokakuuta, juhlivat viestimiehet virallista päiväänsä radionpäivänä. Viestijoukkoihin liittyvän päivän nimi venäjäksi on viestimiehenpäivä (День военного связиста).

Kansainvälinen radionpäivä on UNESCOn maailman radiopäivä, jota vietetään 13. helmikuuta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]