Unohdettu sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unohdettu sota : sissi- ja tiedustelusotaa Virossa toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen on vuonna 1992 ilmestynyt historiantutkijan ja Viron entisen pääministerin Mart Laarin kirjoittama tietoteos tapahtumista Virossa ja muualla Baltiassa 1940-luvulla. Kirjassa käsitellään muun muassa vuoden 1941 kesäsotaa sekä vastarintaliikettä, metsäveljiä.

Esipuheessa Laar kertoo vaikeuksista löytää todenmukaista tietoa, esimerkiksi kommunistinen puolue oli hävittänyt runsaasti asiakirjoja, KGB:n arkistot sisältävät kidutuksella hankittuja tunnustuksia ja turvallisuuspalvelun raporteissa on paljon virheitä ja valehtelua. Neuvosto-Viron aikana julkaistiin vain vähän artikkeleja ja kirjoja aseellisesta vastarintaliikkeestä, ja niissä metsäveljet kuvattiin bandiiteiksi ja murhamiehiksi, joilla ei ollut lainkaan kannatusta kansan keskuudessa. Myös länsimaat vaikenivat Viron unohdetusta taistelusta.

Saadakseen todenmukaisen kuvan vastarintaliikkeestä Laar on yhdistellyt erilaisia lähteitä ja verrannut niitä keskenään. Hän haastatteli myös itse metsäveljinä toimineita 1980-luvun lopulla, jolloin Viro vielä kuului Neuvostoliittoon. Kirjan ilmestyessä vastarintaliikkeen tutkiminen oli Laarin mukaan vasta alkuvaiheessaan mutta kokonaiskuva oli jo olemassa.

Eesti Express -lehti kutsui Laarin kirjaa "patrioottis-paatokselliseksi". Jukka Rislakin arvostelun mukaan kirjan tarinat ovat jännittäviä ja pääministeri Laar kirjoittaa sujuvasti. Hän on myös onnistunut säilyttämään tiedemiehen viileyden, vaikka kirjoittaa aiheesta, jossa hän on selvästi valinnut puolensa. Arvostelijan mielestä Laar saattaa kuitenkin liioitella metsäveljien merkitystä ja osa muisteluista sisältää nättijussimaista legendaa. Laarkin korostaa, että muistelijat suurentelevat helposti omaa menestystä ja vastustajan menetyksiä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jukka Rislakin arvostelu Helsingin sanomissa (Arkistoitu – Internet Archive)