Pohjois-Hämeen Ampujat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haulikkoammuntaa Kokkovuoren haulikkoampumakeskuksessa

Pohjois-Hämeen Ampujat on suomalainen ampumaseura, joka on Suomen Ampumaurheiluliiton jäsen ja yli tuhannen jäsenen pirkanmaalainen urheiluseura. Pohjois-Hämeen Ampujat toimii kolmen lajikerhon kautta, jotka ovat haulikkokerho, pistooli- ja kiväärikerho sekä hirvikerho. Haulikkokerhossa on mahdollista harrastaa haulikkoammuntaa eri trap-lajien, skeetin ja compak-sportingin muodossa, pistooli- ja kiväärikerhossa eri pistooli- ja kiväärilajeja ilma- ja luotiaseilla ja hirvikerhossa riistamaalilajeja. Pohjois-Hämeen Ampujat on Tampereen vanhin urheiluseura.

Pohjois-Hämeen Ampujat on perustettu vuonna 1879 nimellä Tampereen Metsästys- ja Ampumaseura, mutta jo vuosina 1877-1879 seura toimi epävirallisesti nimellä "Petoeläinten hävittämisosakeyhtiö". Tampereen Metsästys- ja Ampumaseuran ensimmäinen ampumarata sijaitsi Pyynikillä Pyhäjärven rannassa. Viimeiset kilpailut radalla ammuttiin kesällä 1900. Kun Pyynikin radasta oli luovuttu, seura löysi seuraavan ampumaradan Kuljusta.

Seuran omistamia tai hallinnoimia ampumaratoja ovat Kokkovuoren haulikkoampumakeskus Lempäälässä sekä Tampereella sijaitsevat Aitovuoren ampumarata, Osmonkallion sisäampumarata, Peltokadun ilma-aserata ja Koskikeskuksen sisäampumarata.

Kokkovuoren haulikkoampumakeskus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokkovuoren haulikkoampumakeskus sijaitsee Lempäälässä, Tampere-Pirkkalan lentoaseman ja Satakunnan lennoston kupeessa. Kokkovuoressa on neljä skeet-rataa, joilla voi ampua myös metsästysammuntaa, yksi rata sovelletulle compak-sportingille, kolme trap-rataa, joilla voi ampua myös tupla- ja kansallista trapia sekä kansalliselle trapille kolme erillistä rataa, joilla voi ampua myös metsästystrapia.

Aitovuoren ampumarata

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aitovuoren ampumaradalla Tampereella on käytössä 25 metrin pistoolirata, 50 metrin rata .22-kaliiperisille aseille, 100 metrin rata vapaa- ja vakiokiväärikilpailuissa sallituille kaliipereille, hirvirata kaikille metsästyksessä käytettäville kiväärikaliipereille sekä karjuradat .22-kaliiperisille aseille.

Peltokadun ilma-aserata

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltokadulla on 25-paikkainen ilmakivääri- ja ilmapistoolirata, jossa on käytössä sähköiset taulunsiirtolaitteet. Peltokadulla on myös ilmaolympiarata.

Koskikeskuksen olympiakivääriradat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koskikeskuksen olympiakivääriradoilla voi harrastaa talvikaudella ilmakivääriammuntaa liikkuvaan maaliin.

Osmonkallion sisäampumarata

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osmonmäen väestönsuojassa sijaitsevan sisäradan omistaa Tampereen kaupunki. Radalla on mahdollista ampua pienoiskiväärillä 50 metrin ja pistoolilla 25 metrin matkalta. Osmonkalliossa saa ampua ainoastaan .22-kaliiperisilla aseilla.

  • Järvelä, Ari: Susijahdista kilpa-ammuntaan - Pohjois-Hämeen Ampujat 125 vuotta. Pohjois-Hämeen Ampujat, 2006. ISBN 952-91-9933-3.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]